Atitudinea conteaza in procesul de mediere

Atitudinea in procesul de mediere 123x88 Atitudinea conteaza in procesul de mediere

Atitudinea in procesul de mediere

In mediere este necesara intelegerea nevoilor si intereselor. Atitudinile bazate pe agresiune sau violenta verbala, intimidare si inraire sufleteasca nu-si au locul intr-o sedinta de mediere. Este adevarat ca intre parti exista un conflict sa-i spunem la nivel mediu si comunicarea dintre ele are o fisura, o ruptura. De aceea, partile sosite la mediator, nu au o atitudine chiar binevoitoare si amabila.

Una dintre calitatile unui mediator este de a indruma partile in primul rand spre cooperare, colaborare, negociere. Singurul lucru pe care ei trebuie sa-l faca este sa-si doreasca acestea.

Apeleaza la mediere

Daca mergem la o intelegere la care sa participe o alta persoana neutra, un mediator, cu dorinta de a ne face singuri dreptate sau sa ne impunem propriile puncte de vedere, atunci nu ne-am ales corect locul. Cine crede ca numai el are dreptate si este indreptatit sa obtina totul sau aproape tot, atunci trebuie sa apeleze la justitie. Atunci cand consideri ca legea este numai de partea ta, angajeaza-ti un avocat si lasa judecatorul sa decida in locul tau.

In procesul de mediere partile trebuie sa se inteleaga, sa convina asupra solutiilor pe care tot ei le propun. Aceste solutii vin in mod natural doar daca exista vointa partilor sa faca acest lucru. Partile trebuie sa se asculte reciproc, sa-si inteleaga nevoile si interesele unul altuia.

Rabdare, rabdare, rabdare

Daca iti doresti cu adevarat rezolvarea problemei tale prin mediere, inarmeaza-te cu multa rabdare si fa-ti faci timp sa asculti. Cu totii trebuie sa intelegem ca in orice lucru rau exista si un gram de adevar. Oricat de greu ne-ar veni sa credem ca tot ce spune adversarul nu este real sau adevarat, o samanta de adevar tot exista. Ca ideile lui nu ne convin noua, sau ca sunt subiective, este cu totul altceva.

Numai dupa ce avem rabdare sa ascultam si partea cu care suntem in conflict, vom avea puterea sa decidem impreuna prin negociere, cele mai bune rezolvari. Sedintele de mediere trebuiesc privite ca o intalnire intre doi inca parteneri cu vederi diferite si nu ca doi adversari.

Ura si dusmania inseamna stres

De ce ar fi nevoie ca la aceste sedinte de mediere sa ne privim partenerul cu ura si dusmanie? Acest lucru nu duce decat la amplificarea unui conflict. Si in fond la ce-ar folosi? Eventual la escaladarea si amplificarea acestuia si la deteriorarea starii de sanatate. Disputa inseamna stres.

Trebuie sa incercam sa fim mai intelegatori atat cu noi insine cat si cu cei din jurul nostru la mediere.  Motivele pentru care s-a ajuns in conflict pot fi multiple, dar daca nu vom reusi sa aplanam acest conflict, nu vom reusi nici sa ne intelegem prin mediere.

Procesul de mediere ramane o arta

Tocmai de aceea procesul de mediere este o arta – arta medierii. Ea reprezinta arta de a comunica, de a transmite un mesaj pe care fiecare parte sa-l inteleaga si sa-si atinga scopul fara a leza interesele celeilalte parti.

Daca doriti sa aflati mai multe despre mediere si sa primiti noutati din acest domeniu, va recomandam sa va abonati la newsletter-ul nostru.

Total vizualizari : 884

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top