Mediere ca alternativa la procesul in instanta

Alternativa la proces 126x88 Mediere ca alternativa la procesul in instanta

Mediere ca alternativa

Procesul de mediere este o buna alternativa la procesul in instanta. In articolul Ce este conflictul, am inteles definitia unui conflict. Noutatea o reprezinta aparitia procesului de mediere, ca modalitate alternativa la procesul in instanta, de solutionare amiabila a unei dispute.

Singura solutie pana la aparitia procesului de mediere

Pana in anul 2006, atunci cand s-a dat o lege pro mediere, exista in mod legal o singura posibilitate de a ne gasi dreptatea. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana si cu luarea la acest nivel a deciziei de introducere a procesului de mediere in legislatia procedurilor juridice, Romania a trebuit sa se alinieze acestor standarde.  Astfel, in legislatia romaneasca apare legea care reglementeaza activitatea si procesul de mediere, dar si organismul care vegheaza la buna desfasurare a acestei alternative la procesul in justitie.

Astfel se initiaza Legea medierii si Consiliul de Mediere.

Legea medierii

Textul Legii 192/16.05.2006 mentioneaza :

Procesul de mediere  reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

Procesul de mediere se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda unui mediator, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Mediere ca solutie pentru economie

Acum putem alege procesul de mediere pentru a solutiona orice conflict, pe baza dialogului dintre parti la care asista o persoana specializata numita mediator. Atunci cand vrem sa incheiem un conflict avem si o alta solutie, decat procesul in instanta.

Important este ca, inainte de a cheltui multi bani pentru avocati, taxe de timbru, irosirea timpului in mod inutil, stres si existenta a doar 50 % din posibilitatea de a avea castig de cauza intr-un proces, putem alege procesul de mediere.

Oamenii aleg o alta solutie, cand aceasta ii avantajeaza

Indiferent de situatiile in care se afla omul, el cauta solutii de rezolvare a problemelor. Pe primul plan sunt avantajele. Din acest motiv va prezentam articolul  “Ce avantaje iti ofera medierea” dar si alte articole care prezinta cazuri solutionate prin mediere, pentru a va ajuta sa aflati daca aceasta este solutia pe care o cautati.

Total vizualizari : 1.998

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top