Ce este medierea

Ce este medierea2 126x88 Ce este mediereaScandalurile, conflictele si disputele s-au inmultit. Aparitia acestora in media este tot mai frecventa. Din pacate lipsesc emisiunile informative despre mediere ca solutie de rezolvare amiabila a lor.

Medierea, concilierea, facilitarea si arbitrajul

Medierea este cea mai cunoscuta dintre toate. Deoarece au definitii aproape identice si acelasi scop, se produc confuzii intre ele. Ca urmare trebuie sa clarificam anumite aspecte.

O noua profesie liberala

Medierea este o noua profesie liberala care reprezinta o alternativa la procesul din justitie. Cel care profeseaza medierea se numeste mediator.
Medierea este incercarea a doua parti de a-si solutiona pe cale amiabila un conflict sau o disputa in prezenta unei a treia parti. Noutatea in cazul medierii o constituie prezenta la aceasta intalnire a unei parti neutre numita mediator.

Medierea este o negociere intre doua parti la care asista o a treia parte neutra.
Medierea este un instrument prin care se poate interveni pentru rezolvarea unui conflict. Este o intalnire intre doua parti in care o a treia parte neutra si impartiala asista partile pentru rezolvarea disputelor dintre acestea.
Ea este larg utilizata in toate tipurile de dispute, de la simple dispute in familie sau intre vecini, la rezolvarea problemelor in politici publice si chiar in conflicte internationale. Multe dintre disputele care nu au gasit un raspuns prin negociere, se solutioneaza prin mediere.

Medierea are o deosebita importanta in cazul conflictelor de lunga durata, cu radacini adanci care rareori gasesc o rezolvare fara asistenta. Chiar daca nu solutioneaza problemele in totalitate, medierea ofera posibilitatea de a se aborda aspecte particulare, limitate in cadrul conflictului.

Pe langa utilizarea medierii din perspectiva proceselor de pace, aceasta metoda este larg aplicata in societate, pentru solutionarea disputelor, in afara sau in relatie cu autoritati, printre care si sistemul judiciar.

Medierea ca alternativa la instantele de judecata
Disputele sunt parte a vietii. Este importanta calea pe care partile o aleg pentru rezolvarea acestora. Din obisnuita pana nu de mult legile prevedeau solutionarea unei dispute in fata  instantei de judecata. Acesta este un sistem adversarial, in care solutia este data in baza  legii, in care o parte castiga ceva, iar cealalta pierdea ceva.

Unde poate fi aplicata medierea
Medierea poate fi aplicata tuturor tipurilor de conflicte in care partile accepta dialogul ca modalitate de clarificare a intereselor, in scopul ajungerii la o intelegere comuna, de durata si eficienta. Mediatorul desfasoara activitati de documentare, organizare si planificare, de raportare, precum si activitati specifice.

Total vizualizari : 1.221

Comentarii

  1. [...] de caz » Mediere in comercialMediere in comercialMediere in comercialUn domeniu in care sedintele de mediere dau rezultate foarte bune este cel comercial. Mai jos aveti un exemplu real in acest sens.Ce a dus [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top