Ce este medierea

O LUME A DIALOGULUI

In articolul Ce este conflictul, am putut intelege definita acestuia. Ca modalitate de solutionare a acestuia, astazi prezentam medierea.

Majoritatea dintre noi dispune de calitati si trasaturi necesare pentru aplanarea sau rezolvarea unui conflict. Pana in 2006 am avut, legal, doar o singura sansa de a ne gasi dreptatea. Dreptatea asa cum o intelegeam fiecare.

Intrand si noi (cel putin teoretic) in randurile tarilor cu legi democratice, la nivel european s-a luat decizia introducerii medierii in legislatia procedurilor juridice.

In acest fel apare o lege si un organism. Dar si o definitie tehnica.

Legea medierii

Legea 192/16.05.2006 mentioneaza :
Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Ce trebuie sa intelegem noi ?
Acum putem alege medierea pentru a solutiona orice conflict, pe baza dialogului dintre parti la care asista o persoana specializata numita mediator. Atunci cand vrem sa incheiem un conflict avem si o alta solutie, decat procesul.

Important este ca inainte de a cheltui multi bani pentru avocati, taxe de timbru, irosirea timpului in mod inutil, stres si existenta a doar 50 %? din posibilitatea de a avea castig de cauza intr-un proces, putem folosi medierea.

Oamenii nu se indreapta spre o alta solutie pana cand nu ii cunosc avantajele

Indiferent de situatiile in care se afla omul, el cauta solutii de rezolvare a problemelor. Pe primul plan sunt avantajele. Din acest motiv prezentam ce Avantaje iti ofera medierea?

Total vizualizari : 66

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top