8 PAŞI SPRE O MEDIERE DE SUCCES

8 pasi spre o mediere de succes 8 PAŞI SPRE O MEDIERE DE SUCCESAi o problemă şi nu stii cum să o rezolvi? Ai un conflict şi nu ştii cum să îl soluţionezi? De 8 paşi ai nevoie ca să scapi de orice dispută. Paşi care vor fi făcuţi împreună cu cel/cea care eşti în conflict şi evident asistaţi de un mediator.

 

 

 

M-am gândit să planific în 8 paşi o mediere  care să ducă la succes.

 

Cum trebuie să procedezi

1.  Îţi este necesară o terţă persoană care să privească dinafară problema ta şi să te ajute să găseşti soluţiile. O persoană care să nu fie implicată emoţională, sa fie neutră, nepărtinitoare şi să fie discretă. Aici ai ocazia să o întâlneşti. Stai de vorbă cu un mediator înainte de a lua decizii care s-ar putea să te coste scump, atât timp cât şi bani.

 

2. Vă întâlniţi în biroul mediatorului, acasa la tine, la biroul tău sau oriunde doreşti şi te simţi confortabil cu persoana agreată de tine. Îi explici problema ta, conflictul în sine, disputa sau cearta în care eşti implicat/ă. Această problemă poate fi judiciară sau non-judiciară. Poate fi o problemă de familie/divorţ, la serviciu, o dispută într-un contract comercial, neînţelegeri între vecini sau chiar eşalonarea unor datorii la bloc, precum şi multe altele.

 

3. După ce îi dai toate detaliile legate de conflict, mediatorul ( cu ajutorul tău) caută, invită şi stă de vorbă şi partea cu care tu te afli în conflict. În ascultă parerea, povestea sau varianta pe care o are de spus.

 

4. Vă invită apoi pe amândoi la întâlniri comune şi /sau separate, în funcţie de cât de grav este conflictul, pentru ca din aproape în aproape să construiască o cale de comunicare şi dialog.

 

5. Dacă este vorba de un conflict care necesită intervenţia şi cunoştintele juridice, mediatorul invită în discuţie şi un avocat sau jurist agreat de voi, ca părţi, care să vă consilieze juridic.

 

6. După ce toate detaliile au fost spuse, mediatorul face un rezumat şi aduce cele două părţi în conflict la masa negocierilor.

 

7. Părţile, asistate de mediator şi eventual de avocat/ jurist, ajung la o înţelegere de tip câştig- câştig care să stingă conflictul iniţial. Soluţiile vor fi date de părţile în conflict şi nu de mediator.

 

8. Înţelegerea va îmbrăca forma unui acord scris şi semnat de către părţi, iar acesta va fi sau nu consfinţit de judecător/ notar, etc.( acolo unde este cazul).

 

Părţile vor pleca satisfăcute de înţelegerea pe care ele au decis sa o încheie, fără a fi constrânse de alte persoane şi fără a li se impune condiţii  care să fie obligaţi să le respecte.  Toate părţile implicate îşi găsesc o rezolvare care să le satisfacă nevoile şi interesele personale, însă nu în detrimentul celeilalte persoane.

Aceasta reprezintă o mediere de succes.

 

Total vizualizari : 113

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top