Medierea iti salveaza business-ul

recupereaza taxe1 Medierea iti salveaza business ulOamenii de afaceri sau businessman-ii stiu cat este de important  ca in momentul incheierii unui contract comercial, acesta sa se deruleze in termenii si conditiile agreate de partile implicate. Insa, nu mereu socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ. Si multe contracte ajung in stare de blocaj sau, din pacate, firmele ajung in stare de insolventa sau de faliment. O procedura de mediere, la momentul oportun, iti salveaza business-ul.

Se spune ca este mai bine sa previi, decat sa repari. Insa firmele, de cele mai multe ori ajung in al 12-lea ceas cand un conflict care s-ar fi putut incheia in faza incipienta, ajunge in faza de escaladare.

Pe piata comerciala din Romania, practica medierii este putin uzitata, preferandu-se tranzactiile sau negocierile directe intre partile unui contract comercial, realizate de angajatul firmei sau de un jurist(avocat). In cazul in care acestia, nu poseda abilitatile si cunostintele necesare unei negocieri de tip win-win, atunci contractul comercial in speta, va pleca din start cu o posibila sursa de conflict. Pe parcursul derularii contractului, vor aparea situatii conflictuale care vor depinde de partile implicate contractual sau de terti externi. Vor exista blocaje financiare sau de distributie si orice clauza contractuala isi poate schimba rolul.

O singura scanteie aparuta, poate fi interpretata ca inselaciune sau reavointa. Aici vor intra in scena juristii(avocatii) care vor sfatui partile contractului sa apeleze la instante pentru a-si gasi dreptatea. Si, uite cum o relatie de business se poate narui intr-o clipa, pentru ca nimeni nu are timp si poate nici abilitati sa caute sursa conflictului.

Nu le putem sti pe toate, nu le putem invata pe toate, nu putem fi buni la toate, de aceea, oamenii de afaceri stiu sau ar fi bine sa stie, ca o afacere prospera se realizeaza cu profesionisti. In momentul in care se intrezareste un conflict intr-un contract comercial, este indicat sa se apeleze la o persoana specializata pe managementul conflictului, in speta un mediator care nu este totuna cu o persoana specializata pe litigii (juristi/avocati).

Durata unei proceduri de mediere, poate varia de la cateva sedinte la o luna de zile, in cazul contractelor comerciale foarte mari si cu implicari importante. Mediatorul, poate interveni si ca negociator. Este acea parte neutra care cauta sa vada interesele ambelor parti din contract si le ajuta sa-si gaseasca singure solutiile. In acest fel, sunt salvate resursele importante ale firmelor (timp, bani, imagine publica, credibilitate pe piata, parteneriate durabile).

Daca te afli  intr-o situatie conflictuala (care se poate transforma in litigiu sau este in litigiu) intr-unul din contractele tale comerciale si nu poti gasi sau nici macar nu mai speri intr-o rezolvare benefica tie, atunci apeleaza la un mediator, stati de vorba si fa primul pas catre partenerul tau ca sa va gasiti solutiile. Un mediator, iti poate salva timpul, banii si contractul, pentru ca tu sa te poti apleca spre noi oportunitati de afaceri.

O procedura de mediere, la momentul oportun, iti salveaza business-ul.

 

Total vizualizari : 21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top