Recupereaza bani prin mediere

recupereaza taxe Recupereaza bani prin mediere

Taxele de timbru pentru spetele rezolvate pe cale amiabila, prin mediere sunt avantajoase oricarui buzunar. Unul din avantajele medierii este acela ca partile aflata intr-un litigiu, nu vor mai plati taxe exorbitante si vor avea avantaje daca ajung la o intelegere pe calea medierii, ducand Acordul de mediere pentru a fi consfintit de un judecator prin Hotarare de Expedient in Camera de Consiliu.

Prin Ordonanta de Urgenta 80/2013, cererile prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea dintre acestea va fi taxata cu doar 20 de lei.

In cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la acesti 20 de lei se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.
Mare atentie aici!!! Deci, a bunului cu valoarea ce mai mare si nu la valoarea bunurilor cumulate, cum se practica spre exemplu la notariat.

Atunci cand intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa de 20 de lei se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 din Ordonanta de Urgenta 80/2013.

Astfel, in ceea ce priveste stabilirea bunurilor supuse impartelii, taxa va fi de 1,5% din valoarea acestora,procentaj care ramane valabil si in cazul creantelor pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna, a cererilor de raport, de reductiune a liberalitatilor excesive ori de partaj propriu-zis.

Cu privire la stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar, fiecare dintre acestia va trebui sa achite suma de 25 de lei.

Pe cale de consecinta, justitiabilii au numai de castigat si recupereaza sume importante de bani prin mediere, daca aleg sa-si aduca disputa in fata mediatorului. O cale dealtfel destul de civilizata in multe tari ale lumii.

Sursa: Mediafax

Total vizualizari : 113

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top