Mediere in caz de faliment

21 106x88 Mediere in caz de faliment

Mediere in caz de faliment

Cateva sedinte de mediere pot ajuta chiar si atunci cand falimentul bate la usa. Pentru a intelege mai bine cum se pot rezolva conflictele aparute in momentul in care nu mai aveti bani sa platiti datoriile companiei dumneavoastra, iata mai jos o exemplificare a unui caz rezolvat cu ajutorul unui mediator.

Firma ”A” – solicita rezolvarea amiabila a unui litigiu de aproximativ 250.000 de lei. Aceasta suma reprezinta plata unor facturi pentru lucrari executate in ultimii doi ani si neplatite, desi avusesera loc mai multe negocieri si promisiuni neonorate, din cauze obiective. Firma  ”A” avea la randul ei de primit alte datorii de la companii de stat sau firme private, pe care le recupera cu intarziere din cauza blocajelor financiare si a crizei economice.

Firma ”B” - suparati, reprezentantii firmei “B” au cerut instantei sa declare insolventa firmei “A”, consecintele fiind falimentul si ramanerea fara loc de munca a catorva sute de angajaţi, dizolvarea si impartirea activelor etc.

Pentru ca nu stiau prea multe despre mediere, reprezentantii firmei “B” au venit fara sperante prea mari, insotiti de avocatul ales care ii reprezenta in instanta. In urma a doua sesiuni de mediere, de cate trei ore fiecare, rezultatul a fost de intelegere totala, la negociere partile alegand varianta “castig-castig”.

Cum s-a rezolvat prin mediere

Cu alte cuvinte, reprezentantii firmei “B”, care cerusera insolventa, au inteles ca vor primi 100.000 de lei in zece zile daca retrag cererea de insolventa adresata instantei, iar restul sumei, in urmatoarele trei luni, primind ca garantie file de cec cu scadenta lunara. De asemenea, au fost negociate de catre parti sumele datorate ca penalitati de intarziere, stabilindu-se plata a jumatate din acestea.

Beneficii obtinute prin mediere

Faptul ca nu s-a mai platit taxa de timbru,  nici nu s-au mai facut plati cu experti, avocati, lichidatori etc., partile au respectat acordul de mediere si sunt pe cale sa stabileasca noi relatii comerciale. Faptul ca sumele au fost integral achitate la scadenta din intelegere, demonstreaza ca medierea este arta prin care o persoana neutra si impartiala, un mediator, poate transforma un conflict intr-o intelegere, iar pe cele doua parti implicate, in parteneri.

Publicat in ziarul local Timpolis/cazuistica/26-28 august 2011/ Mediator Ilie Bertea, Timisoara, Romania.

Este meritul mediatorului ca in sesiunile separate avute cu partile, a reusit sa le indrume pentru a incheia o intelegere de tip “castig-castig”, fata de metoda clasica a instantelor de tip “castig-pierdere”, si de a solutiona disputa in timp foarte scurt, nu in cativa ani.

Asa cum puteti vedea chiar dumneavoastra, sedintele de mediere ofera mult mai multe avantaje decat solutionarea in instanta a conflictelor aparute in cazul falimentului. Acestea tin atat de timp cat si de banii economisti, dar si de castigul unui viitor colaborator in afaceri. Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile din domeniul mediere, va invitam sa va abonati la feed-ul RSS al acestui site.

 
Total vizualizari : 1.476

Comentarii

  1. ILIE BERTEA spune:

    multumim colega pt mediatizare…… in Timpolis 25-30 sept ,venim cu alta spetza rezolvata….asteptam si de la ceilalti colegi opinii,spetze cu greutatile ce le au….pt ca nimic nu e usor la inceput si trebuie sa invatam unii de la altii pt a deveni mai buni..
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top