Mediere in comercial

42 206x88 Mediere in comercial
Mediere in comercial

Un domeniu in care sedintele de mediere dau rezultate foarte bune este cel comercial. Mai jos aveti un exemplu real in acest sens.

Ce a dus la mediere?

Societatea de contabilitate W. a semnat un contract pentru amenajarea spatiului (varuire, daramare 2 pereti, construire 3 pereti interior, design interior si achizitionare draperii si mocheta) cu firma M.

Initial, firma M. a prezentat un deviz estimativ de 20.000 Euro si un timp de executie a contractului de 2 luni, deviz acceptat de societatea W. care a achitat jumatate din suma la data semnarii contractului. Cealalta jumatate trebuia sa fie achitata la momentul predarii-primirii lucrarii.

Din pacate, au intervenit mai multe evenimente nefericite. Seful de lucrari a avut un deces in familie, a intervenit o pana de curent generalizata timp de 3 zile, electricianul firmei si-a dat demisia la inceputul lucrarii, s-a spart o teava si toata cladirea a fost inundata. Doi dintre zugravi s-au imbolnavit, iar autorizatiile pentru daramarea peretilor nu au fost obtinute la timp din cauza functionarilor de la primarie care nu au respectat termenele legale. Societatii W. i-a expirat contractul de inchiriere de la vechiul sediu astfel incat nu a avut unde sa-si desfasoare activitatea, pierzand in acest fel nu numai bani (inclusiv pentru depozitarea documentelor clientilor) cat si credibilitate in fata clientilor.

Ce s-ar fi intamplat daca societatea W. n-ar fi apelat la mediere?

Un astfel de litigiu comercial dureaza aproximativ un an numai in fata instantei de fond. Pe langa taxa de timbru (care se plateste in functie de valoarea sumei care se solicita a se recupera in instanta) societatea W. ar fi platit un expert care sa evalueze cuantumul sumelor pierdute ca urmare a intarzierii lucrarilor.

De asemenea, exista posibilitatea ca societatea W. sa piarda procesul in cazul in care firma M. demonstra faptul ca a intervenit un fapt fortuit astfel incat nu are nici o vina in nefinalizarea lucrarii la timp. Pe de alta parte societatea M. ar fi putut sa piarda o suma considerabila, mergand pana la pretul total al lucrarii.

Ce s-a intamplat la mediere?

Partile s-au inteles dupa doua sedinte de mediere astfel: pretul se micsoreaza cu 2000 Euro, societatea W. urmand sa achite in total 17 000 Euro. Pe langa acest lucru, societatea M. s-a obligat sa achizitioneze si mobilierul necesar pentru societatea W.

Avand in vedere faptul ca partile s-au inteles amiabil iar cei doi administratori au fost de buna-credinta, acestia s-au inteles ca societatea W. sa devina furnizor pentru societatea M, acestia urmand sa presteze servicii de contabilitate pentru societatea M.

Medierea a dat rezultate favorabile si in acest caz de conflict comercial. Daca doriti sa cititi si despre alte cazuri in care medierea a dus la rezolvarea unor conflicte care pareau sa nu poata fi concluzionate fara riscuri pentru una din parti, abonati-va la feed-ul nostru RSS si veti primi stiri si exemple din acest domeniu.

Total vizualizari : 619

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top