Conciliere

ADCQ Conciliation Conference 4 Conciliere

Conciliere

Ce este concilierea?

Concilierea este un proces in care a treia parte, neutra, care are un rol pasiv, actioneaza dus-intors intre parti comunicand acestora pozitia fiecaruia si retransmite posibile optiuni pentru a se ajunge la o intelegere intre parti.

Are ca scop imbunatatirea comunicarii si a relatiei, reducerea tensiunilor.

Comunicarea dintre parti si conciliator este individuala, partile neintalnindu-se impreuna.

Cine conciliaza?

Conciliatorul poate da sfaturi in unele situatii, care pot fi acceptate sau nu de catre parti, in vederea apropierii pentru a se ajunge la o intelegere.

Procedura urmareste realizarea acordului partilor cu privire la stingerea unor litigii, cum ar fi in procesele de divort sau in unele pricini ce tin de competenta comisiei de judecata.

Procedura de conciliere indeplineste un rol important in micsorarea numarului litigiilor si asigurarea unor relatii armonioase intre persoane, pe baza respectarii legii si a normelor de convietuire sociala.

In relatiile internationale, concilierea reprezinta una din modalitatile cele mai indicate pentru solutionarea de catre parti a diferendelor ivite intre ele, prin cunoasterea si luarea in considerare cu obiectivitate a pretentiilor lor reciproce.