Dictionar de termeni din mediere

Dictionar de termeni 92x88 Dictionar de termeni din mediere

Dictionar de termeni din mediere

In mediere se folosesc o serie de termeni care, uneori pot avea alte conotatii decat cele obisnuite. Pe site-ul Arta Medierii folosim acesti termeni des si, de aceea, credem ca este de cuvinta sa le creem un articol special in care sa ii explicam si sa dam exemple de articole unde acestia au fost folositi.

Dictionarul termenilor folositi in mediere

Mediere – reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

Exemple:

 

Mediator - persoana care practica o profesie liberala si este autorizata de catre Consiliul de Mediere pentru oferirea serviciilor de mediere.

Exemple:

Conflict – atitudine ostila, opozitie sau dezacord intre doua sau mai multe parti, atunci cand acestea considera ca interesele lor sunt incompatibile. Poate fi sau nu violent.

Exemple:

Dialog – convorbire, schimb de opinii si de idei, discutie intre doua persoane.

Comunicare- a face cunoscut, a da de stire, a informa, a instiinta, a spune, a transmite, a declara, a anunta, a pune in legatura sau a vorbi cu cineva. Reprezinta un proces complex care implica un expeditor, un mesaj, un destinatar, o situatie sau imprejurare si o reactie de raspuns.

Exemple:

Parte/Parti(pl.) – este o unitate de comportare – persoana, multime sau organizatie care este capabila sa-si asume un numar de pozitii diferite in timp si intr-o anumita limita.

Impartialitate- calitatea de a fi impartial, nepartinire, obiectivitate, echidistanta.

Neutralitate - atitudine  neutra, neamestecarea sau participarea intr-un conflict si intretinerea de relatii pasnice cu fiecare  participant in parte.

Exemple:

Confidentialitate- care se comunica in taina, secret, particular.
Exemple:

Acord – intelegere, invoiala, conventie intre doua sau mai multe parti in vederea incheierii unui act.

Proces verbal- formular folosit pentru acte publice, protocolare.

Contract de mediere- act prin care partile convin termenii procesului de mediere.

RAD/Rezolvarea Alternativa a Disputelor - metode alternative la procesul de justitie pentru rezolvarea disputelor si/sau conflictelor, care includ un ansamblu de metode, tehnici si practici pentru solutionarea acestora. Aceste metode sunt: negocierea, facilitarea, concilierea, medierea si arbitrajul bazat pe interese.

Disputaintrecere, competitie, dezbatere, discutie contradictorie, controversa, diferend , cearta.

Nevoireprezinta cerinte de baza ale dezvoltarii umane care sunt comune tuturor fiintelor. Pot fi elemente fizice si/sau non-fizice necesare supravietuirii, cresterii si dezvoltarii. Nevoile pot include securitatea, identitatea, recunoasterea, apartenenta, implinire personala si auto-determinarea.

Interes - motiv fundamental datorita caruia oamenii devin implicati in actiunile lor. Interesul cuprinde nevoi, dorinte, griji, temeri, sperante, asteptari, presupuneri, prioritati, convingeri.

Drepturiretributie, rasplata, privilegiu care apartine sau se cuvine cuiva in temeiul unei legi sau al unei recunoasteri.

Solutiemod de rezolvare a unei probleme.


Daca doriti explicarea unui alt termen din mediere, va rugam sa ne semnalati acest lucru aici. 


Total vizualizari : 504

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top