Mediere, de la stiinta la arta

Medierea de la stiinta la arta 151x88 Mediere, de la stiinta la arta

Mediere, de la stiinta la arta

Daca rasfoim Legea nr. 192/16.05.2006 vom intelege ca procesul de mediere este o stiinta la fel ca si matematica, fizica, astronomia. Procesul de mediere se bazeaza pe o anumita tehnica. Legea mentioneaza cadrul in care trebuie procesul de mediere sa se desfasoare, conditii impuse, criterii, cine poate deveni mediator etc. Odata cu aprobarea legii, apare o noua profesiune, cea de mediator.

STIINTA – conform DEX – Este o sfera de activitate umana a carei functie consta in dobandirea si sistematizarea teoretica a cunostintelor despre realitate.

Pe scurt despre mediere ca stiinta

Procesul de mediere este o stiinta a carei tehnica trebuie aplicata. Batranii ar spune: ,,Trebuie sa ai stiinta ca sa reusesti”.

PROFESIUNE – ocupatie, indeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercita cineva in baza unei calificari corespunzatoare; complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice care definesc pregatirea cuiva; meserie.

Dar pentru un profesionist este suficienta doar stiinta medierii?

Arta Medierii

ARTA – conform DEX – Activitate care are drept scop producerea unor valori estetice. Maiestrie, pricepere. Forma a activitatii umane si a constiintei, constand in realizarea de structuri expresive capabile sa genereze si sa comunice emotii specifice complexe la care participa, atat in actul creatiei cat si in acela al receptarii, senzorialitatea, intuitia, afectivitatea si inteligenta.

Sa luam ca exemplu pictura. Exista tehnica si stiinta de a picta pe care o detin multe persoane. Tablourile celebre ale marilor pictori s-au nascut datorita rafinarii tehnicii picturii. Ei au transformat stiinta de a picta in arta. Acest fapt se datoreaza si ca urmare a inzestrarii lor cu har, acesti oameni avand vocatie.
O intrebare pentru multi dintre noi. Au acesti oameni intuitie, afectivitate, inteligenta, sensibilitate?

Acelasi lucru se intampla si in mediere. Tehnica poate fi aplicata, rafinarea ei depinde de vocatie, de inzestrarea ta. Doar tu esti cel care poti transforma medierea in arta.
Mediere inseamna comunicare, vocatia ta de a comunica, arta de a aduce la aceeasi masa dialogul, armonia, echilibrul, inteligenta, afectivitatea, sensibilitatea. Este totusi vorba despre un conflict si nu despre o serata muzicala.

Total vizualizari : 526

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top