Inteligenta emotionala a unui mediator

Inteligenta emotionala 126x88 Inteligenta emotionala a unui mediator

Inteligenta emotionala a unui mediator

In continuarea articolului ,,Ce calitate trebuie sa ai pentru a fi un bun mediator”, vom discuta despre inteligenta emotionala, ca o componenta definitorie pe care un mediator trebuie sa o aiba in cadrul activitatii lui.

Un bun mediator trebuie sa fie empatic

Inteligenta emotionala, este o competenta pe care oamenii o dobandesc la nastere si pe care fiecare o dezvolta sau nu de-a lungul vietii. Inteligenta emotionala presupune sa fii empatic si sa ai capacitatea de a descoperi si interpreta corect reactiile emotionale.

Pentru a intelege acest lucru, putem exemplifica prin situatiile din viata pe care le intalnim:

 • examenele – tezele scolare, absolvire de institutii de invatamant, scoala de soferi, obtinerea unor diplome
 • casatoria
 • nasterea
 • concursurile

Un bun examinator care are capacitatea de a detecta sau interpreta emotiile si reactiile emotionale, isi poate da seama de nivelul tau de pregatire si de incercarile tale, spre exemplu, de a copia la un examen. In timpul in care cu totii am fost elevi, liceeni sau studenti, am putut observa aceste lucruri la profesorii supraveghetori din timpul examenelor.

In cazul unui mediator este foarte importanta aceasta calitate, pe care multi oameni fie ei de meserie mediator, avocat, expert etc.  nu si-au dezvoltat-o.

Tu cat de important crezi ca este pentru un mediator sa fie empatic si sa-si dezvolte inteligenta emotionala?


Total vizualizari : 1.984

Comentarii

 1. Joel Lenfest spune:

  You guys must invest alot of time working on this blog. I’m impressed.

 2. Valerica Ciupitu spune:

  Thank you.

 3. avram spune:

  Inteligenta emotionala, din punctul meu de vedere, presupune mai mult decat a avea capacitatea de a empatiza dezvoltata. Este necesara o profunda cunoastere de sine si a naturii umane in general. Poti empatiza in cunostinta de cauza, pt ca ai trecut prin aceleasi experiente sau macar similare. Nu-i poti cere unui tanar sa inteleaga ce este pensionarea, si nici unui arogant sa inteleaga umilinta. As putea afirma ca e chiar un talent, pentru ca, din nefericire,sunt tot mai putine persoane preocupate de comunicare reala.

 4. camelia spune:

  Inteligenta Emotionala este formata din 4 elemente:

  * Intelegerea mai buna a propriilor emotii
  * Gestionarea eficienta a propriilor emotii si crestere semnificativa a calitatii vietii
  * Intelegerea mai buna a celor din jur si o convietuire cu un grad de confort ridicat
  * Crearea de relatii mai bune la toate nivelele cu cei din jur si cresterea productivitatii si a imaginii personale

  empatie s.f. (psih.) Capacitatea de a percepe, a înţelege şi a accepta gîndurile şi sentimentele unei alte persoane prin identificarea afectivă cu aceasta, fără a recurge la comunicarea verbală.

 5. Valeria spune:

  Teoriile sunt multe si complexe. In practica este esential ce transpunem. Atata timp cat asculti si nu doar auzi, precum si transmiti un mesaj si nu doar vorbesti, inseamna ca ai atins aspecte esentiale din teoria comunicarii. Inteligenta emotionala, empatia, ascultarea activa, etc. sunt notiuni relative care incumba abilitati dobandite in experienta profesionala dar si in pregatirea teoretica aplicata. Si aici nu vorbesc doar despre pregatirea postuniversitara sau de formare continua in comunicare si relatii publice dar si psihanaliza si psihodinamica conflictelor. Pe langa acestea, dezvoltarea personala a mediatorului este foarte importanta. Autori si mari lideri spirituali ca Osho, Deepak Chopra, A.M.Aivanhov, etc. care pe parte de terapii alternative, pregatesc indivizii pentru cunoasterea de sine si apoi pentru cunoasterea celorlalti, ne ajuta in profunzime sa atingem mari grade de constientizare a situatiilor cu care ne confruntam. Nu lucram doar cu ceilalti, lucram incontinuu si cu noi insine. Intai aplicam pe noi ca apoi sa putem lucra cu partile. In primul rand ne cunoastem si ne intelegem pe noi si apoi ii inelegem pe altii. Empatia este doar un instrument, o tehnica in procedura de mediere, pe langa multe alte instrumente pe care le folosim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top