Comunicare: Asculta, intelege si apoi vorbeste

Asculta intelege si apoi vorbeste 126x88 Comunicare: Asculta, intelege si apoi vorbeste

Asculta, intelege si apoi vorbeste

Actul prin care o persoana vorbeste iar alta asculta se numeste comunicare. In urma receptionarii mesajului se lanseaza un feed-back. Teoretic, stim cu totii sa formulam niste fraze, avem un limbaj comun mai mult sau mai putin elevat, iar cel scolit se coboara la nivelul intelectual al interlocutorului ,,necarturar”.

Si totusi sunt momente in care te poti adresa cuiva si simti ca nu esti inteles sau ca nu te asculta. Asa ajungem la concluzia ca a fi un bun receptor nu este ceva facil. Sunt momente cand nu trebuie decat sa taci si sa asculti suferinta cuiva pentru ca uneori oamenii simt nevoia sa isi descarce sufletul.

Apoi exista situatia in care asculti, dar e nevoie sa dai dovada ca ai inteles ce ti s-a spus, ca nu ai fost ascultator pasiv. Si atunci faci ceva mai mult decat sa aprobi interlocutorul, incerci sa il consolezi, sa ii explici cum ar fi indicat sa actioneze. Cand dai din cap afirmativ la orice ti-ar spune, mai degraba dai impresia ca nici nu esti pe aceeasi lungime de unda cu cel care cauta in tine un sprijin.

Cu totii avem zile bune, proaste si cautam un umar pe care sa plangem. Traversam momente de slabiciune si pentru ca suntem fiinte sociale este firesc sa gasim un prieten de nadejde sau un confident in persoana cuiva apropiat.

Comunicare si ascultare activa

Daca vrem solutii obiective la problemele noastre putem apela dupa caz la mediator, psiholog, preot etc. Acestia ne alina sufletul, ne ridica poverile de pe umeri, sunt buni ascultatori. Daca te simti ascultat, inteles si ai incredere in persoana careia i te adresezi, vei apela probabil si cu alta ocazie la aceasta pentru ca nu oricine are rabdarea sa te asculte, ascutimea mintii sa te inteleaga si intelepciunea ca sa iti vorbeasca, la fel cum se intampla intr-un proces de mediere.

Citeste toate articolele despre comunicare de pe acest site si aboneaza-te la newsletter-ul nostru daca vrei sa fii la curent cu noutatile din acest domeniu.

Total vizualizari : 419

Comentarii

  1. Achim Cristina Elena spune:

    Este bine ce este postat îl felicit pe cel\cea care apostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top