Comunicare: de la monolog la dialog

De la monolog la dialog Comunicare: de la monolog la dialog

De la monolog la dialog

Orice relatie sociala se bazeaza, in primul rand, pe comunicare. Fara aceasta, nici o legatura apropiata intre oameni nu poate exista si nici nu se poate construi nimic. Familia este principalul mediu unde trebuie sa existe o comunicare perfecta, reciproca.

Comunicare – element esential in viata de zi cu zi

Sunt momente in viata cand dorim cu insetare o clipa de liniste, dar in acelasi timp linistea este cea din care ia nastere furtuna. Si cum suntem raspunzatori de alegerile bune sau mai putin inspirate, tot de noi depinde fericirea, bunul mers al lucrurilor, unitatea si armonia in familie, progresul la locul de munca si tot ce inseamna comunicare interpersonala.

Cand nu esti deschis si ai anumite rezerve in a spune lucrurilor pe nume, problemele apar mai devreme sau mai tarziu deoarece a ascunde un lucru semnificativ fata de cei apropiati e ca si cum ai minti. Si cum totul se descopera in timp pentru ca asa e viata, iti vei da seama ca nu ai procedat corect si n-ai fost fair-play fata de oamenii care au crezut in tine.

O buna comunicare este un element esential in relatia de cuplu, intre membrii familiei, intre prieteni si in societate in general. Fara ea nu putem sa ne exprimam liber opiniile, gandurile, sentimentele. Chiar si un necuvantator incearca sa isi transmita starea de bucurie, de recunostinta, de tristete sau atunci cand devine periculos il simtim din priviri.

Vorbirea ca dar nepretuit

Noi, oamenii, suntem norocosi pentru ca ne exprimam prin viu grai, de aceea ar trebui sa-i multumim lui Dumnezeu pentru aceasta si sa apreciem cum se cuvine acest har divin. Nu e suficient a sti ca poti vorbi si sa nu te folosesti de aceasta inzestrare. E necesar sa utilizam in viata de zi cu zi vorbirea, sa decodificam mesajele ascunse. Desi vorbim o limba comuna, nu suntem pe aceeasi lungime de unda ca sa ajungem la un limbaj pe intelesul tuturor.

Arta de a sti cand sa vorbesti

Daca eviti sa comunici cu persoanele din viata ta, vei regreta candva si poate ca va fi prea tarziu ca sa remediezi greseala. Nu stii cand ti se rupe firul vietii, asa ca profita de prezent. Nu lasa pe maine ce poti clarifica astazi. In momentul in care traversezi o pasa proasta ai nevoie sa te asculte cineva si sa te inteleaga, iar daca tii totul in tine nimeni nu va intelege prin ce treci si nici nu te va consola. O simpla cearta nelamurita la timp se poate amplifica si din ceva ce poate fi clarificat din start se va ajunge la o disputa sau la un conflict.

Lipsa comunicarii conduce adesea la destramarea unei familii, la procese complicate in care au de suferit parinti si copii. La serviciu, daca angajatorul simte ca nu esti sincer cu el, sigur te va concedia. Ai o problema, o dilema, o nelamurire? Comunica! Spune cu ce te confrunti, ce simti, ce planuri, ce probleme ai. Iar atunci cand nu reusesti sa rezolvi problemele date de lipsa de comunicare, apeleaza la mediere, si ea te va ajuta sa gasesti solutia de care ai nevoie. Citeste mai multe despre comunicare rasfoind celelalte articole ale noastre care trateaza acest subiect.

Total vizualizari : 374

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top