Mediere: razboi sau pace?

Razboi sau pace1 Mediere: razboi sau pace?

Mediere: razboi sau pace?

Deoarece procesele de mediere nu sunt foarte cunoscute in Romania, adesea oamenii merg tinta la avocat fara a sti ca au de ales intre calea pasnica si sala de tribunal. Care adult nu a trecut in viata printr-o disputa mai apriga sau nu a intervenit intre doua cunostinte pentru a-i determina pe cei certati sa isi dea mana si sa ingroape astfel securea razboiului?

Ce iti trebuie pentru o buna mediere?

Fara sa vrem, uneori incercam sa impacam spiritele incinse si ne comportam ca un mediator. Dar cetateanului de rand ii lipsesc atatea calitati pe care le are un bun mediator. Una dintre insusirile de baza, astazi pe cale de disparitie, este sinceritatea. Apoi, e necesar sa fii un bun ascultator, un fin observator, psiholog, sa ai cunostinte juridice, sa tratezi cu obiectivitate si profesionalism fiecare problema nou aparuta, fara a lua partea nimanui. Procesul de mediere se caracterizeaza in special prin neutralitate si impartialitate.

De ce sa apelati la un mediator?

Sunteti in situatia unui divort sau cel putin cunoasteti pe cineva aflat in prag de divort? Ce rost are sa improscati cu noroi pe acel om de care acum incercati sa va descotorositi? Fiecare poate sa isi continue drumul ales intr-un mod pasnic, fara jigniri, cu sprijinul unui maestru al comunicarii si al procesului de mediere.

Un mediator este o persoana obisnuita sa asculte pasurile celorlalti intr-un mod neutru si impartial si sa ajute la solutionarea cazului de mediere pentru cei implicati. Sedintele de mediere se desfasoara intr-o maniera civilizata, iar calea pasnica va scuteste de cheltuielile de prisos, asigura confidentialitate totala si va ajuta sa economisiti timp.

Implicarea avocatului sau momentul cand unul pierde si altul castiga

Da, sunt totusi oameni care, manati de orgoliu si siguri de castig, apeleaza la justitie si la un avocat siret, fara scrupule, care, motivat de onorariu, uita de simtul etic ce ar trebui sa il ghideze in cariera si se foloseste de orice mijloace pentru a castiga bani de la clientul sau.

Fie ca preferati un proces lung si costisitor in instanta sau calea amiabila pe care o ofera un proces de mediere, important este sa tineti cont de un lucru: aveti sansa sa alegeti intre pace si razboi, intre diplomatie si impulsivitate, intre lasarea cortinei in liniste sau cu zgomot.

Alegand un proces de mediere aveti sansa sa stati de vorba cu un profesionist care incearca sa aduca pacea in doua tabere adverse in asa fel incat sa ajungeti la un acord comun. Depinde doar de partile implicate intr-o problema de natura civila sau penala daca aleg o rezolvare prin mediere sau prin instanta.

Chiar daca intr-un final, apelati la avocat, e mai bine sa testati toate caile posibile inainte de a va decide ce metoda de rezolvare vi se potriveste.

Iubeste-l dar nu-l lua acasa

Dorinta de razbunare ne conduce uneori la fapte necugetate. In loc sa ne debarasam cu usurinta de trecut si sa trecem la planurile de viitor, ne rafuim cu ,,inamicul” care ne-a amarat poate o viata intreaga. Impulsul este sa celebrezi victoria in fata lui, dar ramai in acelasi stadiu al existentei tale, adica al intunericului. A umili ingenunchind adversarul nu este nobil. Aceasta reprezinta, mai degraba, o reactie de imaturitate ce poate avea repercursiuni negative in viitor cand cineva o sa va loveasca sub centura.

In viata trebuie sa fii deschis la toate alternativele. Alege solutia care sa te avantajeze atat pe tine, cat si pe cei din jur, fara sa dai dovada de egoism si mandrie prosteasca. A rasuci cutitul in rana doar ca sa iti arati maretia este mai degraba o lasitate decat o lauda, iar un invingator nu aplica niciodata aceasta tactica barbara. Nu produce altora suferinta doar de dragul razbunarii si tine cont ca ce tie nu-ti place, sa nu-i faci nici altuia. In caz contrar, atunci cand lumea iti va fi mai draga e posibil sa primesti rasplata dupa fapte.

Apeland la mediere puteti beneficia de o multitudine de avantaje, pe care, in alt fel, nu le-ati obtine. Citeste mai multe despre avantajele oferite de mediere si ceea ce implica ea, rasfoind paginile site-ului nostru.

Total vizualizari : 387

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top