Nonviolenta versus Violenta

NONVIOLENTA versus VIOLENTA Nonviolenta versus Violenta

Nonviolenta versus Violenta

Ca si conflictul sau disputa, violenta este mai mult sau mai putin inteleasa. La fel ca si in zicala:“cine a fost mai intai: oul sau gaina?”, si in cazul acestor doua probleme este dificil de dat seama daca violenta este cea care declanseaza conflictul sau problema sta invers.

De multe ori, in comportamentul nostru, nu recunoastem violenta. Ne inchipuim ca ea reprezinta  numai crime, razboaie, lupte, batai. Insa, nu doar acestea sunt concepte despre violenta, nu doar la aceste actiuni trebuie sa ne gandim cand vorbim despre acest aspect. 

De cate feluri poate fi violenta?

Violenta poate fi de doua feluri: violenta fízica si violenta pasiva.

Atunci cand vorbim despre violenta fizica ne referim la toate actele fizice care au ca scop ranirea unei persoane. In ciuda faptului ca, atunci cand se explica ce inseamna violenta fizica, majoritatea dintre noi ne referim doar la atingeri sau contacte fizice dureroase. Dar aceasta nu se rezuma doar la atat. Violenta fizica inseamna si incercarea de intimidare a posibilei victime prin amenintari.

Violenta pasiva sau, asa cum este ea cunoscuta mai bine, violenta psihologica, are ca obiect emotiile unei persoane. Ea urmareste crearea unor rani emotionale ce cu greu pot fi vindecate, prin vorbe sau atitudine. Dintre aceste actiuni violente amintim respingerea, excluderea, criticarea,  izolarea, coruperea, amenintarile, ironia, umilirea, gelozia sau ignorarea. 

Care tip de violenta este mai periculos?

Sa le studiem pe rand, in cateva cuvinte. Violenta fízica este cea care implica forta, cum vorbeam si mai sus, lupte, batai, razboaie, etc. Este simtita, este vizibila, este anticipata de natura umana. Despre violenta pasiva insa, putem spune ca este cea mai perfida cale de a pricinui durere. Ea provoaca suferinta psihica si emotionala. Tot ea este cea care alimenteaza focul violentei fizice.

M.B. Rosenberg spunea: “Cum putem stinge un foc, daca nu indepartam combustibilul care aprinde incendiul infernal?”

Cum se poate eradica violenta?

Putem incerca o alta abordare pentru a gasi solutii in vederea eradicarii violentei. In primul rand avem nevoie de nonviolenta in comunicare. In al doilea rand, trebuie sa ne schimbam noi insine. Daca nu vom deveni schimbarea pe care dorim sa o vedem la altii, atunci nicio schimbare nu va avea loc. Asteptam, din pacate, ca altii sau ceilalti sa se schimbe intai.

Daca vom adopta nonviolenta in comportamentul si comunicarea dintre noi, atunci va trebui sa fim mai pozitivi in atitudine si este imperios necesar sa inlocuim lucrurile negative. Nicio conceptie negativa, spre exemplu, frica, nu constituie fundamentul construirii unei familii, comunitati, societati sau natiuni.

Nonviolenta inseamna sa te lasi condus de respect, iubire, intelegere, apreciere, compasiune, grija pentru semenii nostri si sa elimini egoismul, egocentrismul, ura, lacomia, prejudecatile, agresivitatea, suspiciunea.

 Cuvintele sunt ferestre (sau ziduri)

Ma simt condamnata de cuvintele tale,

Ma simt judecata si respinsa,

Inainte sa plec as vrea sa stiu

Chiar asta vrei sa spui?

Inainte sa incerc sa ma apar,

Sa vorbesc cu frica sau durere,

Inainte sa ridic un zid de cuvinte,

Spune, am auzit sau este o parere?

Cuvintele sunt ferestre sau ziduri,

Condamna sau pot sa ne elibereze.

 

Cand vorbesc sau cand ascult,

Lumina iubirii prin mine sa radieze.

Sunt lucruri pe care trebuie sa le spun,

Lucruri importante pentru mine,

Daca un ma fac inteleasa prin cuvinte,

Ma ajuti tu sa ma eliberez?

Daca ti s-a parut ca te vorbesc de rau,

Daca ai simtit ca ma port nepasator,

Incearca sa asculti printre cuvinte

Acele sentimente comune tuturor.

R. Bebermeyer

Total vizualizari : 672

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top