Restituirea sumelor platite pentru mediere

bani 206x88 Restituirea sumelor platite pentru mediere

Restituirea sumelor platite pentru mediere

In momentul in care apelezi la mediere, este obligatorie plata onorariului mediatorului. In acest articol, iti voi spune cum poti beneficia de restituirea unor taxe pe care le platesti mediatorului, dar si a unor sume platite acestuia cu titlu de onorariu.

Cum te ajuta legea prin mediere

Exista ordonanta de urgenta 51/2008 privind ajutorul public judiciar. La articolul 20 vei gasi conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a beneficia de anumite restituiri de taxe. Astfel, iti vei putea primi banii achitati pe taxele de timbru si alte sume acordate ca onorariu mediatorului, prin doua modalitati:

- apelezi la mediere inainte de declansarea unui proces civil

- apelezi la mediere, chiar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare la proces

Cine mai poate beneficia de restituirea sumelor platite la mediere

Daca venitul mediu net lunar pe fiecare membru al familiei tale, in ultimile doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub 500 RON, vei primi in intregime banii de la stat. Daca venitul mediu net lunar pe fiecare membru al familiei tale, in ultimile doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub 800 RON, vei primi inapoi de la stat 50 % din onorariul platit de tine mediatorului.

Alte situatii in care mai poti primi ajutor public judiciar

Ajutor public judiciar mai poti primi si in alte situatii. Acest lucru se realizeaza proportional cu nevoile tale, atunci cand costurile certe sau estimate ale procesului iti limiteaza accesul la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care tu ai domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania. 

Cum ti se stabilesc veniturile

La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Cand nu mai beneficiezi de ajutor public judiciar?

Dreptul la ajutor public judiciar se stinge prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale pana la un nivel care sa ii permita sa faca fata costurilor procesului.

Cerere pentru acordarea de ajutor public judiciar pentru mediere

Pentru a beneficia de ajutorul public judiciar, trebuie sa faci o cerere. Daca cererea ta face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de solutionare, ea poate fi aprobata cu o singura conditie. Trebuie dovedit faptul ca tu in calitate de solicitant al ajutorului public, NU ai refuzat medierea sau alta procedura alternativa de solutionare a conflictului, inainte de a incepe procesul in instanta. In orice tara normala, in care exista procedura medierii, apelarea la justitie trebuie sa fie ultima solutie la care trebuie sa apelezi. Incearca inainte sa-ti rezolvi conflictul prin mediere, negociere, conciliere si apoi apeleaza la instanta judecatoreasca.

Iti recomandam sa citesti si articolul Onorariul mediatorului, pentru a afla care sunt taxele practicate de catre mediatori. De asemeni, daca doresti sa primesti si alte noutati din domeniul medierii, aboneaza-te la feed-ul RSS al site-ului nostru.

Total vizualizari : 410

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top