Mediere in salvarea instantelor

mediere juridica 206x88 Mediere in salvarea instantelor

Mediere in salvarea instantelor

Eforturile pentru promovarea sedintelor de mediere in Romania continua. Actiunile sunt insa timide, nefiind puternic sustinute de factorii influenti de decizie, desi medierea este o activitate de INTERES PUBLIC. Una dintre actiuni este si cea a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horatiu Dumbrava, prezent vineri, 30 septembrie 2011, la Alba Iulia.

Sedintele de mediere -o solutie pentru salvarea activitatii din instante

Printre discutiile purtate la intalnirea cu magistratii instantelor din Alba Iulia, s-a strecurat si cea referitoare la mediere ca posibila solutie pentru a scoate la lumina activitatea din instantele judecatoresti. Citandu-l pe seful magistratilor, acesta spune despre mediere:

“Este una dintre solutii. Mai sunt si altele. (…) Pe noi ne-ar avantaja pentru ca ar reduce numarul de cauze pe rolul instantelor. Vorbesc pragmatic. Dar cred ca ar fi un avantaj si pentru justitiabil, pentru ca una este sa apari intr-un proces public si alta e sa te intalnesti in fata unui mediator nepublic si care sa-ti rezolve problema. Da, într-adevar, pentru noi este una din solutii”.

Cum pot gasi instantele ajutor in mediere?

Ceea ce a vrut sa spuna dl. Horatiu Dumbrava este faptul ca are cunostinta de supra-aglomerarea instantelor si ca sedintele de mediere ar reduce numarul dosarelor instrumentate de magistrati. Acest lucru nu ar fi o noutate pentru nimeni. Insa cel mai important fapt este ca medierea i-ar ajuta cel mai mult pe oameni. Ei n-ar mai fi nevoiti sa-si piarda timpul si banii prin instante, ar invata sa-si gaseasca singuri solutiile, ar fi proprii lor avocati si nimeni nu ar mai hotari in numele lor.

La aceasta intalnire, presedintele CSM a adus in discutie si propunerile introducerii medierii ca forma obligatorie in anumite tipuri de cauze, cu precadere la cele care au o importanta sociala mai mica. Astfel, magistratul va fi obligat sa recomande partilor aflate in conflict sa apeleze la mediere.

La aceasta intalnire, seful magistratilor a amintit ca medierea este o problema ce se discuta in tarile membre U.E. si ca reprezinta o preocupare pentru aceastea. Deoarece aceste tari vor sa revigoreze aceasta institutie si Romania ca tara europena, trebuie sa mediatizeze si sa aplice aceste reguli.

Tu cum comentezi? Crezi ca medierea trebuie promovata mai mult de toti factorii implicati?

Total vizualizari : 722

Comentarii

  1. [...] un cetatean care cauta mediere este sa deschida Tabloul Mediatorilor de pe internet din site-ul Consiliului de Mediere sau al Ministerului de justitie. Daca nu are internet si nu stie sa caute, atunci trebuie sa mearga [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top