Nevoile si interesele oamenilor in mediere

Nevoile si interesele oamenilor 126x88 Nevoile si interesele oamenilor in mediere

Nevoile si interesele oamenilor in mediere

In tarile dezvoltate exista practica metodelor alternative –   RAD – la procesul judiciar. Procesul de mediere este una dintre aceste metode.

Un mediator nu acorda consultatii juridice, nu da sfaturi partilor si nu decide solutiile in cazul disputei in mediere. Daca in instanta prevaleaza drepturile legale, la mediere conteaza nevoile si interesele celor implicati in conflict.

Pentru jurist, singura unitatea de masura este textul de lege. Un mediator in schimb, conduce negocierile dintre parti in conditii de neutralitate, confidentialitate si impartialitate.

Studiile juridice nu sunt suficiente pentru mediere

Cunoasterea reglementarilor legale, numai in cazul in care solutionarea disputei are vreo legatura cu cadrul legal, este o obligatie a oricarui cetatean sau specialist care trebuie sa cunoasca reglementarile domeniului sau de activitate.

Acordul rezultat din mediere poate fi scris sau nu, dupa specificul situatiei. In cazul in care partile doresc sau exista dispozitii legale specifice, acordul va imbraca forma scrisa. Rezultatul procesului de mediere este intelegerea la care ajung partile, iar competenta principala a unui mediator consta in conducerea procesului de mediere.

Scopul procesului de mediere

Procesul de mediere are drept scop incheierea disputei. Conform Directivei 52/2008 a CE acordul rezultat din mediere poate fi recunoscut in instanta. Conditia este sa fi avut loc un proces de mediere.

Garantia ca are loc un proces de mediere este data de mediator,  care trebuie sa fie capabil sa conduca procesul de mediere in mod neutru si impartial. Un mediator trebuie sa fie calificat sa desfasoare aceasta activitate ca rezultat al dobandirii competentelor specifice prin formare specializata in mediere.

Procesul de mediere este un cumul de cunostinte de comunicare, negociere, psihologie, sociologie, retorica, relatii publice si presupune un minimum de cunostinte juridice.

Dumneavoastra credeti ca nevoile si interesele oamenilor primeaza in egala masura, atat in justitie cat si in mediere?

Total vizualizari : 414

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top