Comunicare, mediere si conflict in familie

Conflict in familie Comunicare, mediere si conflict in familie

Conflictul in familie

Conflictul in familie are adesea la baza lipsa de comunicare. Multe familii trec prin episoade dese de conflict tocmai din cauza acestui fapt. Certurile pot fi intre frati, intre parinti, intre parinti si copii sau intre rudele si membrii apropiati ai unei familii.

Situatia, insa, desi grava, nu este fara rezolvare.  In cadrul sedintelor de mediere am intalnit de multe ori, familii care nu reuseau sa dea barierele de comunicare jos si apelau, astfel la un mediator pentru rezolvarea conflictelor.

Cum apare lipsa de comunicare in familie?

Lipsa de comunicare poate aparea daca unii membrii vorbesc incontinuu, altii evita sa isi exprime opinia de teama certurilor, sunt introvertiti sau pur si simplu dau dovada de mai multa intelepciune.

Sa incepi o disputa doar de dragul conversatiei este de prisos. Asa alegi sa cedezi in favoarea celorlalti: ca sa fie pace in casa. Dar, in timp, devii asemeni unui vulcan in eruptie. Realizezi ca nimeni nu tine cont de ceea ce ai de spus si cand esti tratat ca o nulitate, simti nevoia sa ripostezi.

Ce fel de conflict apare in familie?

Conflictul in familie poate fi de ordin psihologic. Ajungi sa fii santajat emotional si cedezi in fata acelor oameni egoisti care de fapt isi urmaresc doar scopul personal. Tu nu faci parte din aceasta categorie josnica si faci diferenta intre tine si ceilalti printr-un comportament elevat.

Cele mai dese dispute in familie au loc din cauza mostenirilor. De sute de ani, banii si puterea au fost un motiv de disputa. Un frate invidios ca celalt detine o avere mai mare decat el a facut tot posibilul sa il deposedeze. Altul, gelos pe faptul ca fratele, unchiul sau altcineva din neam are o functie mai inalta a mers pana la crima.

Acest comportament nu a disparut nici in timpurile noastre. Sunt parinti care lasa mosteniri inegale, iar cel mai putin privilegiat rupe legatura cu rudele de gradul intai. Din pacate, banii primeaza in inimile multora. Pentru o pozitie sociala, o proprietate in plus, relatiile se deterioreaza. Se ajunge la ura si invidie, intrucat mentalitatea oamenilor se bazeaza pe ideea: totul sau nimic, desi exista o cale de mijloc. Pe aceste principii se bazeaza si procesul de mediere: comunicare si gasirea unei cai de mijloc in rezolvarea conflictului.

De ce sa incerci sa gasesti o cale de comunicare cu familia?

De ce nu lasam deoparte patima pentru bani care ne intuneca ratiunea? Din mandrie si lacomie. Cu totii avem de castigat in masura in care facem compromisuri. Inainte de toate, sufletul trebuie sa primeze, nu trupul. Astfel, relatiile familiale dainuie in timp. Sangele nu trebuie sa se transforme in apa pentru interese de ordin material. Ele ne duc la pieire.

Ajunsi la sfarsitul vietii, vom contabiliza faptele bune si cele de care nu suntem tocmai mandri. Si atunci vom regreta ca nu am cautat o cale de impacare. Zilele ne sunt numarate si nu merita sa ne luptam pe viata si pe moarte pentru o bucata de teren. Ati vazut cum intr-o clipa japonezii si-au pierdut locuinta, rudele, au ramas fara hrana, fara apa potabila? Reflectati asupra acestei situatii si schimbati-va gandirea. Fiti mai generosi si mai darnici. Poti sa pierzi toata agoniseala de-o viata intr-o zi.

Asa ca hai sa alegem o cale simpla si facila care sa avantajeze pe toti in egala masura: procesul de mediere in situatia in care lucrurile scapa de sub control. Prin mediere putem gasi o cale de comunicare cu familia noastra, astfel incat sa rezolvam conflictele aparute si sa restabilim echilibrul.

Nu esti de parere ca intr-o familie ar trebui sa existe comunicare mai multa? Scrie-ne si tu parerea ta asupra acestui subiect si ajuta-i, astfel, pe cei aflati in dificultate, sa inteleaga rolul pe care comunicarea il are in vietile noastre.

Total vizualizari : 639

Comentarii

  1. Super treaba! Comunicare, mediere si conflict in familie
    Asta da imagine! Adevarat profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top