Violul şi Medierea

violul Violul şi Medierea

În ultimele zile, mass media are un subiect intens mediatizat în ceea ce priveşte Violul. Şi nu violul simplu, înfăptuit de o singură persoană, ci vorbim de violul complex cu participarea unui grup, aici fiind vorba de 7 bărbaţi. Vezi cazul de la Vaslui.

Cum este şi firesc, toată lumea condamnă această faptă abominabilă şi-şi doreşte ca făptuitorii să nu fie iertaţi, să li se dea cea mai aspră pedeapsă  şi să plătească pentru ceea ce au făcut.

Multe sunt vocile care s-au ridicat împotriva realizării unei înţelegeri la notar sau mediator, sau prin retragerea plângerii de către victimă în schimbul unei sume de bani. Articolele pe această temă, a incriminării înţelegerilor pe cale amiabilă, nu încetează să apară, ajungându-se până acolo încât sunt acuzaţi şi blamaţi cei care au posibilitatea de a realiza acest Acord.

Realitatea, însă , este alta. Ceea ce nu ştie marele public, este că există anumite limite de competenţă pe care un notar, mediator sau avocat-mediator le are în ceea ce priveşte un anumit tip de infracţiune. Pentru că, aici vorbim clar de o infracţiune pe care  regăsim doar în domeniul penal.

Noul Cod Penal, într-adevăr, are stipulată că: înţelegerea părţilor poate atragere înlăturarea răspunderii penale sau poate diminua pedeapsa, doar în anumite condiţii.


Revenind la cazul nostru, speţa violului de la Vaslui.

Victima, poate încheia  printr-un Acord de Mediere  o înţelegere cu făptuitorii , NUMAI pentru înlăturarea răspunderii civile, ca recompensă materială pentru daune morale. În cazul în care, în acest Acord, înţelegerea merge mai departe şi pe retragerea plângerii penale de către victimă, această clauză nu va fi luată în considerare de judecător, rămânând la latitudinea acestuia pedeapsa pe latură penală.

Cum cetăţenii trebuie informaţi corect, este bine de ştiut că există  un număr limitat de infracţiuni pentru care retragerea plângerii penale, înlătură răspunderea penală. Violul în grup nu face parte dintre acele infracţiuni care, chiar dacă victima îşi va retrage plângerea penală va şi sista pedeapsa dată de judecător. Notarii, mediatorii, avocaţii şi judecătorii ştiu acest lucru. Oricum, niciun profesionist nu va scrie un Acord într-o astfel de speţă care să aibă ca şi clauză retragerea plângerii penale (vezi cazul dnei. notar- mediator).

Orice înţelegere pe cale amiabilă are limite bine determinate pe care cetăţenii, fie ei victime sau făptuitori, trebuie să le ştie, să le conştintizeze şi nu în ultimă fază, să şi le asume.

Până la urmă, orice acţiune are  o repercursiune.

Pentru violul în grup, pedeapsa penală o poate da DOAR judecătorul, dincolo de orice înţelegeri.

 

Total vizualizari : 38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top