Consiliul de mediere

Consiliul de mediere 126x88 Consiliul de mediere

Consiliul de mediere

Activitatea de mediere este o tehnica prin care conflictele pot fi rezolvate intr-un mod prietenos, binevoitor, placut la care participa partile aflate in disputa, ajutate de un mediator.

Ca tara membra a Uniunii Europene, Romania a inclus o noua modalitate de rezolvare a diferitelor tipuri de conflicte. Ca urmare in sistemul juridic civil actual din tara, a aparut un nou domeniu: procesul de mediere.

Procesul de mediere a existat in trecut dar nu in forma legiferata. In consecinta, Parlamentul adopta in anul 2006, Legea nr. 192 in care se mentioneaza procesul de mediere si organizarea profesiei de mediator. In baza acestei legi ia fiinta si Consiliul de Mediere ca organism care reglementeaza activitatea de mediere la nivelul intregii tari.

Principalele atributii ale Consiliului de Mediere

a) promoveaza activitatea de mediere si reprezinta interesele mediatorilor autorizati;
b) elaboreaza standardele de formare in domeniul medierii, pe baza celor mai bune practici internationale in materie;
c) intocmeste si actualizeaza lista furnizorilor de formare a unui mediator care au obtinut autorizarea in conformitate cu cadrul legal existent in domeniul formarii profesionale a adultilor;
d) autorizeaza un mediator, in conditiile prevazute de prezenta lege;
e) intocmeste si actualizeaza tabloul mediatorilor autorizati;

f) tine evidenta birourilor mediatorilor autorizati;
g) supravegheaza respectarea standardelor de formare in domeniul medierii;
h) adopta Codul de etica si deontologie profesionala al mediatorilor autorizati, precum si normele de raspundere disciplinara a acestora;
i) ia masuri pentru respectarea prevederilor continute de Codul de etica si deontologie profesionala a mediatorilor autorizati si aplica normele privind raspunderea disciplinara a acestora;

Prin urmare in prezent avem posibilitatea de a ne rezolva disputele si printr-o alta metoda decat actiunea in justitie, existand in acest sens cadrul legal, apeland la mediere si mediator.

Considerati ca aceasta lege, privind procesul de mediere, este binevenita ca salvare a instantelor aglomerate si ca alternativa la justitie?

Total vizualizari : 1.393

Comentarii

 1. Corina Georgescu spune:

  Buna ziua! Citez o fraza care mi-a atras atentia in mod deosebit in acest articol:

  Activitatea de mediere este o tehnica prin care conflictele pot fi rezolvate intr-un mod prietenos, binevoitor si placut la care participa partile aflate in disputa, ajutate de un mediator.

  As vrea sa subliniez atributele prietenos, binevoitor si mai ales placut, dar nu vad optiunea de bolduire pe site.
  Cred ca suna putin subiectiv. Unii oameni ajung la mediere ca sa nu dea bani intr-un proces costisitor sau de teama ca nu castiga ce si-au propus. E posibil sa nu le placa optiunea medierii, dar sa se simta constransi de imprejurari ca sa o faca.
  Si va dau exemplu cazul meu.
  Ma aflu intr-un proces de partaj judiciar din 2007 cu rudele. Pentru ca anumite persoane apar pe titlu, iar altele nu si-au cerut dreptul in timp util, ultimii amintiti au deschis procesul ca sa imparta cu proprietarii de drept (categorie din care fac parte ca parat in procesul de fata)un teren. Actiunea a fost respinsa ca fiind nefondata din moment ce reclamantii nu figureaza ca proprietari si prin urmare nu au ce sa imparta cu cei de pe titlul de proprietate. Pe titlu figuram cinci persoane, iar daca 3 dintre noi sa spunem vrem sa cadem la o intelegere cu apelantii, 2 nu vor. In luna mai incepe a doua parte a procesului: recursul mutat din Cornetu in Bucuresti. Sa presupunem ca toti 5 vrem sa incetam procesul mai repede din diverse motive, asta nu inseamna ca ne face placere sa cedam celorlati mostenitori partea noatra de teren pentru ca astfel bucata de pamant revenita fiecaruia s-ar micsora. Oricum am pierdut destui bani din cauza acestui proces. In 2007 cand s-a deschis actiunea judecatoreasca, alte preturi erau la terenuri,pe cand acum sunt mult mai mici. Daca apelam de atunci la o cale amiabila aveam cu totii cate ceva de castigat, dar acum pe calea procesului merita sa demonstram apelantilor ca indiferent de instanta care judeca acest caz de partaj, ei tot nu au dreptate ca ne-au reclamat. Si daca in 2007 hotaram de comun acord sa le dam si reclamantilor ceea ce vor o faceam ca sa nu stam ani buni prin tribunale, nu ca ar fi fost o cale “placuta” de solutionare a problemei sau “prietenoasa” asa cum reiese din articol. Cateodata lasam orgoliile deoparte, insa nu din placere sau din prietenie. Ci pur si simplu detestam duelul uneori transformat intr-un adevarat circ de la tribunal. A accepta calea diplomatiei este o solutie care nu ne lasa cu inima impacata intotdeauna, dar care ne fereste de ceva mai neplacut. Din doua lucruri rele e bine sa alegi acel rau mai mic.
  Sper ca ati inteles ce am incercat sa spun.

 2. Valerica Ciupitu spune:

  1. Oamenii nu trebuie sa se simta constransi sa vina la mediere. Daca nevoile si interesele lor o cer si considera ca aceasta cale este un mod de solutionare avantajoasa pentru ei, oamenii ar trebui sa apeleze la mediere cu incredere si deschidere.
  2. In ceea ce priveste speta dv. este un caz tipic, ca multe altele in tara noastra, care treneaza pe rolul instantelor judecatoresti. Doar in proces vi se poate da solutia bazata pe drepturile dv.
  3. Daca doriti sa rezolvati problema pe cale amiabila, cum ati admis si in comentariu, ati fi mult mai castigati din mai multe puncte de vedere.
  4. Calea “placuta” si “prietenoasa” reprezinta procesul de mediere in sine unde comunicarea si relatiile interumane dintre parti sunt pastrate.
  5. Ati spus bine “orgolii”. Orgoliile nu reprezinta o nevoie sau o necesitate. Dincolo de ele aveti alte interese.
  6. Diplomatia poate fi un lucru “mai putin rau”? Aici este vorba de calea intelegerii intre parti si solutionare pe cale pasnica. Un porumbel un poate fi mai putin rau decat un tun.
  7. Fiecare consideram ca avem dreptate . Nu ne punem niciun moment intrebarea daca si celalalt are dreptate. Dincolo de acest aspect, fiecare ne urmarim propriul interes, neinteresandu-ne si de nevoia celuilalt.
  8. Inversati rolurile. Puneti-va in postura ceiluilalt. Situatia v-ar fi incantat daca ati fi fost in locul lui?
  9. La mediere veniti nu ca sa faceti un compromis. Veniti ca sa va gasiti solutii de rezolvare la problemele dv.
  10. Si da, pana in luna martie cand aveti procesul, teoretic aveti timp sa rezolvati problema dv. la mediere. Pentru mai multe detalii putem sa stabilim o intalnire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top