Comunicare: eu, tu si comunicarea dintre noi

comunicare 206x88 Comunicare: eu, tu si comunicarea dintre noi

Comunicare: eu, tu si comunicarea dintre noi

Cum ar fi lumea daca nimeni nu ar exista comunicare?

Cu siguranta ar fi singuratate si tristete. Avem norocul pentru ca noi, ca si oameni, dispunem de multe cai de comunicare si mediere. Ne putem exprima sentimentele, ideile si gandurile prin limbajul trupului, prin scriere, vorbire dar si  prin manifestari exterioare: gestica, mimica, tipete, etc.

Arta de a face fata conflictelor  consta intr-o comunicarea eficienta. Dar atunci cand ne aflam in situatii de conflict, o buna comunicare devine complicata si delicata. Ne este greu sa ne exprimam adevaratele noastre sentimente. De multe ori ne simtim frustrati pentru ca ceilalti oameni nu ne inteleg sau nu inteleg ceea ce simtim.

Ce este cel mai important in comunicare?

Cel mai important lucru pentru o comunicare eficienta este acela de a ne pastra mintea deschisa, de a fi rabdatori si de a-i asculta pe ceilalti. Un conflict apare cand credem ca stim care este pozitia celorlalte persoane. In lipsa de comunicare eficienta s-ar putea sa nu ne dam seama ca parerile noastre nu sunt corecte.

De exemplu, tacerea poate fi interpretata in foarte multe feluri: ca semn de furie, de oboseala, de resentiment, de plictiseala, de distantare, de confuzie, de nepasare sau de ce nu, chiar ca semn al durerii in gat.

Comunicarea  si intelegerea noastra cu ceilalti nu vor mai fi realizabile daca sunt bazate de la inceput pe judecati gresite despre acestia. Obisnuim sa ne alimentam prejudecatile cu cat citim si ascultam mai mult doar acele lucruri care corespund propriilor noastre conceptii. Ar fi mult mai bine sa facem schimb de sentimente si de idei decat sa ne formam opinii subiective. In aceste momente apar probleme in comunicare.

Din fericire, suntem capabili sa ne formam cu totii anumite competente care sa ne ajute sa prevenim conflictele. Aceste deprinderi pot fi formate cu usurinta si tot usor  putem sa ne folosim de ele. Trebuie sa incercam sa ne rezolvam divergentele prin mediere si comunicare.

Tu ce rol crezi ca are procesul de mediere in comunicare si rezolvarea conflictelor?

Total vizualizari : 369

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top