Unde pot sa divortez?

3 132x88 Unde pot sa divortez?

Unde pot sa divortez

Sedintele de mediere dau rezultate foarte bune in cazul unui divort. Rata divorturilor a crescut foarte mult in ultimii ani. Numai in 2009 au avut loc in medie, 2700 de divorturi pe luna. Odata cu adoptarea noii legislatii, cuplurile care doresc sa divorteze o pot face alegand dintre mai multe posibilitati.

Unde pot sa am un divort

Mica Reforma in Justitie garanteaza cuplurilor posibilitatea de a alege cea mai potrivita modalitate de incheire a unui divort, in functie de interesele lor, timpul sau bugetul disponibil. Printre acestea se afla si sedintele de mediere. Daca doriti desfacerea unei casatorii pe cale amiabila puteti apela la serviciile unui mediator, inainte sau dupa ce ajungeti in fata Ofiterului de Stare Civila, a Judecatorului sau a Notarului.

Fiecare dintre aceste modalitati de divort are avantajele si dezavantajele ei, de aceea, inainte de a lua o decizie este bine sa va informati asupra acestora.

Avantaje si dezavantaje ale diferitelor modalitati de divort

Divortul in fata Judecatorului se realizeaza prin deschiderea unui proces in instanta. Acesta implica prezenta unor avocati, autoritati si experti, in functie de capetele de acuzare care se aduc. Printre acestea se numara desfacerea casatoriei, incredintarea minorilor si partajarea bunurilor. Vor fi stabilite termene de judecata, in functie de decizia Judecatorului. La final, fiecare dintre aceste servicii vor trebui platite.

Optand pentru aceasta modalitate de divort trebuie sa stiti ca atat copilul, daca el exista, cat si partile implicate, nu vor fi protejati in fata traumei care poate surveni in urma procesului. De asemeni, un divort in fata Judecatorului poate dura si cateva luni bune pana la incheierea lui, necesitand mai multe infatisari.

Divortul in fata unui Mediator prezinta o multitudine de avantaje.  Cuplul poate apela la ajutorul unui Mediator atat in cazul problemei incredintarii minorilor cat si al impartirii bunurilor comune. In cazul partajului solutionat prin mediere, timpul de solutionare a problemelor este mult mai mic decat in cazul divortului in fata Judecatorului si, in cazul implicarii copiilor, parintii pot stabili singuri, de comun acord, programul de vizita.

Divortul in fata Ofiterului de Stare Civila
se realizeaza cu acordul ambilor soti. O conditie primara este ca acestia nu trebuie sa aiba copii care sa se fi nascut in urma casatoriei sau sa fi fost adoptati in timpul acesteia. Este acordat un termen de 30 de zile, obligatoriu, care are ca scop incercarea de impacare a sotilor. Partajul bunurilor nu poate fi rezolvata de catre Ofiterul Starii Civile, in acest caz trebuind sa apelati la alte organisme abilitate.

Divortul in fata Notarului trebuie sa fie facut cu acordul ambilor soti, de asemeni, si, ca in cazul mediatorului, se poate realiza daca sunt copii rezultati in urma casatoriei sau adoptati in timpul acesteia. Si la aceasta metoda de divort se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile care are ca scop o eventuala impacare intre soti. Singura diferenta intre aceasta modalitate si cea de mai sus este ca, la divortul cu ajutorul Notarului, bunurile pot fi partajate, insa va trebui sa platiti o taxa separata pentru realizarea acestui lucru.

Din acest articol ai aflat ce modalitati ai de a divorta. Solutia nu este cea mai indicata, insa este cea mai utila pentru ca doua sau mai multe vieti sa traiasca linistite. Alegerea o vei face tu, insa gandeste-te bine ce alegi.

Total vizualizari : 1.459

Comentarii

  1. Vali Ciupitu - Mediator spune:

    Ce este mai bine pentru ei, cetatenii pot afla direct de la mediatori profesionisti, in emisiuni online la:

    http://www.amiabiltv.ro/

  2. diana spune:

    Divortul cu ajutorul notarului se poate face si daca este implicat un minor, atata ca platesti o taxa in plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top