Unde putem divorta

divorce 206x88 Unde putem divorta

Unde putem divorta

Sedintele de mediere ajuta foarte mult in cazul unui divort. Rata divorturilor a crescut foarte mult in ultimii ani. Numai in 2009 au avut loc in medie, 2700 de divorturi pe luna. Odata cu adoptarea noii legislatii, cuplurile care doresc  un divort o pot face alegand dintre mai multe posibilitati.

Unde pot sa divortez

Mica Reforma in Justitie garanteaza cuplurilor posibilitatea de a alege cea mai potrivita modalitate de incheire a unui divort, in functie de interesele lor, timpul sau bugetul disponibil. Daca doriti sa desfaceti o casatorie pe cale amiabila puteti apela la serviciile unui Mediator, inainte sau dupa ce ajungeti in fata Ofiterului de Stare Civila, a Judecatorului sau a Notarului.

Fiecare dintre aceste modalitati are avantajele si dezavantajele ei, si de aceea, inainte de a lua o decizie este bine sa va informati asupra acestora.

Avantaje si dezavantaje ale diferitelor modalitati de divort

Divortul in fata Judecatorului se realizeaza prin deschiderea unui proces in instanta. Acesta implica prezenta unor avocati, autoritati si experti, in functie de capetele de acuzare care se aduc. Printre acestea se numara desfacerea casatoriei, incredintarea minorilor si partajarea bunurilor. Vor fi stabilite termene de judecata, in functie de decizia Judecatorului si, la final, fiecare dintre aceste servicii vor trebui platite.

Optand pentru aceasta modalitate de divort trebuie sa stiti ca atat copilul, daca acesta exista, cat si partile implicate, nu vor fi protejati in fata traumei care poate surveni in urma procesului. De asemeni, un divort in fata Judecatorului poate dura si cateva luni bune pana sa fie incheiat, necesitand mai multe prezentari.

Divortul cu ajutorul sedintelor de mediere prezinta o multitudine de avantaje. Cuplul poate apela la ajutorul unui Mediator atat in cazul problemei incredintarii minorilor cat si al impartirii bunurilor comune. In cazul partajului solutionat prin mediere, taxele platite initial catre stat vor fi recuperate. Timpul de solutionare al problemelor este mult mai mic decat in cazul divortului in fata Judecatorului si, in cazul implicarii copiilor, parintii pot stabili singuri, de comun acord, programul de vizita.

Divortul in fata Ofiterului de Stare Civila se realizeaza cu acordul ambilor soti. O conditie primara este ca acestia nu trebuie sa aiba copii care sa se fi nascut in urma casatoriei sau sa fi fost adoptati in timpul acesteia. Este acordat un termen de 30 de zile, obligatoriu, care are ca scop incercarea de impacare a sotilor. Partajul bunurilor nu poate fi rezolvata de catre Ofiterul Starii Civile, in acest caz trebuind sa apelati la alte organisme abilitate.

Divortul in fata Notarului trebuie sa fie facut cu acordul ambilor soti, de asemeni, si, ca si in cazul de mai sus, nu se poate realiza daca sunt copii rezultati in urma casatoriei sau adoptati in timpul acesteia. Si la aceasta metoda de divort se acorda un termen obligatoriu de 30 de zile care are ca scop o eventuala impacare intre soti. Singura diferenta intre aceasta modalitate si cea de mai sus este ca, la divortul cu ajutorul Notarului, bunurile pot fi partajate, insa va trebui sa platiti o taxa separata pentru realizarea acestui lucru.

Stiind aceste avantaje si dezavantaje ale diferitelor modalitati de divort prezente in Romania, puteti lua o decizie corecta in ceea ce va  emai bine dumneavoastra, copiilor si a bunurilor. Daca doriti sa aflati mai multe lucruri despre divort, accesati acest link.

 

Total vizualizari : 3.191

Comentarii

 1. Adriana spune:

  Buna ziua,

  Sunt casatorita de 15 ani si am doi copii in varsta de 8 si 11 ani. Datorita faptului ca relatiile dintre mine si sotul meu sunt puternic vatamate, acestea au incetat in fapt a fi normale, astfel incat, din motive intemeiate, casnicia noastra nu mai poate continua. Am luat decizia, impreuna cu sotul meu, sa divortam prin mediere si am cazut de comun acord asupra exercitarii autoritatii parintesti in egala masura (custodie comuna), programului de vizita, domiciliului copiilor (domiciliul actual, copiii sa ramana langa mama lor), dar sotul meu refuza sa plateasca pensia de intretinere pentru cei doi copii, sub pretextul ca se va ocupa si el de cresterea si educarea acestora. In acest caz putem divorta prin mediere si cum se procedeaza cu pensia de intretinere?

 2. Valeria spune:

  Buna ziua.
  Da, se poate divorta si se poate realiza o intelegere privind autoritatea parinteasca, care este comuna. Aici, cei doi parinti ajung la o intelegere in ceea ce priveste domiciliul copiilor, programul de vizita si modalitatile prin care parintele necustodian contribuie la intretinerea copiilor ca si ingrijire, chiar daca se va ocupa si de educatie/crestere. In procedura de mediere pentru autoritate parinteasca se va urmari indeaproape interesul superior al minorilor, iar cei doi parinti, pot face intelegeri in functie de nevoile, interesele si situtiile lor din momentul de fata, cu privirea catre viitor. Dupa ce ajungeti la o intelegere pe toate aspectele care privesc cresterea, ingrijirea si educarea minorilor, se incheie Acordul de mediere. Mai multe detalii le putem discuta la o sedinta de informare gratuita si obligatorie, inaintea deschiderii unui proces. Va pot oferi o programare la cabinetul meu, daca doriti acest lucru. Ma puteti contacta la telefon, pentru a va exprima in acest sens. Cu deosebita consideratie, mediatorul de serviciu.

  • Adriana spune:

   Buna ziua,

   In acest caz Acordul de mediere previne deschiderea unui proces, atata timp cat in procedura de mediere am urmarit interesul superior al minorilor? Atat eu, cat si sotul meu nu dorim sa ne expunem copiii la traumele unui proces.

   Va multumesc

 3. Valeria spune:

  Acordul de mediere, va urmari interesul superior al minorilor. Acesta va fi investit cu hotarare de expedient in Camera de consiliu al judecatoriei in raza careia domiciliati. Minorii nu vor fi expusi unui proces.

 4. mihaela spune:

  Buna ziua,va rog frumos,unde ma puteti indruma sa pot da divort,atat timp cat eu nu am nici o sursa financiara (nu pot merge a serviciu din cauza geloziei celui cu care sunt casatorita) va rog din sufet datimi un raspuns,simt ca ma prabusescpsihic

  • Valeria spune:

   Buna ziua

   Cum am spus mai sus, puteti divorta la notar, la judecator sau la primarie.
   Divortul, implica anumite costuri. Depinde dupa cati ani de casnicie, daca aveti copii, daca aveti bunuri comune. In functie de detalii puteti alege una dintre cele 3 optiuni. Mai aveti optiunea mediatorului, insa un Acord de Mediere va trebui investit de Judecator. Poate ca ar fi bine sa va adresati unui ONG, care sa va consilieze gratuit si tot acesta sa va sustina si cu asistenta juridica gratuita. Ca mediator, va pot ajuta in a demara documentele pentru chemarea la intelegere cu sotul dv., in mod gratuit, insa nu va pot consilia juridic. Incercati la Asociatia COLFASA, cautati pe internet si faceti o programare. Puteti spune ca ati vorbit cu un mediator si ma tineti la curent cu demersurile pe care le faceti. Nu ezitati sa ma contactati daca mai aveti nevoie. Si va rog sa va tineti moralul ridicat, pentru ca orice problema are cel putin o rezolvare. Rezolvarea nu o veti gasi singura, ci inconjurata de oameni care sa va ajute. Mult succes si capul sus.

 5. [...] parlament pe 19 octombrie 2010, aduce noutati referitoare la divort. Potrivit actului normativ, un divort se poate realiza prin acordul partilor si atunci cand cuplul are copii minori si ajung la un acord [...]

 6. [...] cheltuiala foarte mare.Un divort prin mediere este o negociere purtata de sotii aflati in proces de divort cu ajutorul unei terte persoane, un mediator. Un mediator nu are nicio autoritate in luarea [...]

 7. [...] prin mediere este o negociere purtata de sotii aflati in proces de divort cu ajutorul unei terte persoane, un mediator. Pe scurt, un divort prin mediere este metoda [...]

 8. ALINA spune:

  Buna seara,am si eu o intrebare,am 1 copil de 6 ani si as vrea sa divortam,suntem de comun acord ambi parinti putem divorta la starea civila, ce sfaturi imi puteti da(am ramas si fara loc de munca). va multumesc

  • Valeria spune:

   Buna dimineata.

   Daca aveti 1 copil si va intelegeti amiabil, atunci puteti divorta la notariat. La starea civila puteati divorta dar daca nu aveati copil si bunuri comune. In cazul dv., la notariat puteti desface casatoria si puteti sa va intelegeti si in ceea ce priveste minorul (planul parental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top