Mediere romaneasca la standarde europene

6 110x88 Mediere romaneasca la standarde europene

Mediere romaneasca la standarde europene

Conform Comunicatului emis de Consiliul de Mediere, Comisia Europeana a anuntat in data de 25.07.2011 ca va declansa proceduri judiciare prin trimiterea de „scrisori de notificare oficiala” statelor UE care nu au implementat in dreptul intern Directiva 2008/52/CE privind medierea in cazul litigiilor transfrontaliere in materie civila si comerciala.

S-a apreciat faptul  ca Romania a asigurat standardele de calitate a actului medierii si a cadrului institutional necesar desfasurarii medierilor transfrontaliere. In acest context, state precum Franta, Marea Britanie, Spania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Republica Ceha, Cipru si Slovacia au primit un termen de doua luni pentru a arata masurile adoptate pentru transpunerea in dreptul intern a principiilor trasate de Directiva.

Ce spun statisticile despre mediere in Romania?

Intr-un studiu finanţat de UE, s-a aratat ca timpul pierdut prin neutilizarea procesului de mediere este estimat, intre 331 şi 446 de zile suplimentare in UE, iar costurile juridice suplimentare variaza de la 12471 euro la 13738 euro pe caz.

Directiva privind medierea pune accentul pe importanta asigurarii calitatii medierii, acest lucru facandu-se prin formare continua, coduri deontologice pentru mediatori si asociatii, informarea constanta a publicului larg despre mediere, modalitatile in care mediatorii si organizatiile de mediere pot fi contactati, implicarea instantelor de judecata in promovarea medierii. Toate aceste domenii  reprezinta o preocupare constanta a Consiliului de Mediere, preocupare ce s-a reflectat in masurile adoptate din anul 2006 si pana in prezent.

Romania are, spre deosebire de alte state din Uniune, un standard de formare initiala a unui mediator care pune accent pe calitatea formarii, cerinta esentiala a Directivei Europene 2008/52/CE.

Puteti gasi comunicatul intreg referitor la medierea in cazul litigiilor transfrontaliere in materie civila si comerciala la acest link.

Total vizualizari : 442

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top