Secretarul de stat Alina Bica la Conferinta „Justitie si Mediere”

alinabica 130x88 Secretarul de stat Alina Bica la Conferinta „Justitie si Mediere”

Conferinta „Justitie si Mediere”

Secretarul de stat Alina Bica la Conferinta „Justitie si Mediere”
in 23 septembrie 2011

Comunicat de presa la Conferinta „Justitie si mediere”

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica, a participat vineri, 23 septembrie, la Craiova, la conferinta internationala “Justitie si Mediere”, organizata de Asociatia Magistratilor Europeni care sustin Medierea (GEMME) – sectiunea romana, in parteneriat cu Asociatia Centrul de Mediere Craiova si Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii, Editura universitara, Consiliul de Mediere.

La eveniment au fost invitati mediatori, magistrati, avocati, notari, juristi din Romania si din strainatate, precum si alte persoane interesate in dezbateri privind viitorul medierii in statele Uniunii Europene.

Obiectivul conferintei „Justitie si mediere”

Obiectivul acestei conferinte a fost acela de a prezenta modul in care medierea a fost implementata si functioneaza in Romania, dar si in alte state membre ale Uniunii Europene, din perspectiva Directivei 2008/52/CE privind unele aspecte ale medierii in materie civila si comerciala. Totodata au fost abordate aspecte concrete ale medierii in diverse domenii judiciare si au fost puse in discutie probleme legate de standardele internationale in mediere, unicitate/pluralism asociativ, planurile de viitor in promovarea si aplicarea pe scara larga a acestei metode alternative de solutionare a litigiilor la nivel national si european.

In cadrul conferintei, secretarul de stat in MJ a prezentat ultimele evolutii din domeniul legislativ, precum si modalitatea in care noile Coduri si Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor sprijina institutia medierii.

Astfel, in Legea nr. 202/ 2010 pentru accelerarea solutionarii proceselor, au fost preluate propunerile formulate de mediatori, recomandarea judecatorului adresata partilor de a apela la mediere dobandind un efect obligatoriu in ceea ce priveste participarea partilor la sedinta de informare.

Aceste prevederi vor fi extinse prin aplicarea noului Cod de procedura civila – Legea 134/2010 – prin care se instituie obligativitatea pentru instanta de judecata de a recomanda partilor solutionarea conflictului prin mediere.

Potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, incheierea unui acord de mediere in conditiile legii reprezinta unul dintre cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale. Astfel, in cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia un acord de mediere, potrivit legii. Tot prin Noul Cod de procedura penala au fost instituite doua noi cazuri de suspendare a urmaririi penale, precum si a judecatii pe perioada desfasurarii procedurii de mediere, potrivit legii.

Declaratiile privind procesul de mediere

In cadrul conferintei, secretarul de stat Alina Bica a declarat: „Subliniez importanta dezvoltarii profesiei de mediator, in primul rand de catre mediatori. Profesionalismul dumneavoastra va fi o premisa pentru atragerea unui numar cat mai mare de clienti care sa apeleze la aceasta procedura de solutionare amiabila a diferendelor si, pe cale de consecinta, va determina degrevarea corelativa a instantelor de judecata”. Reprezentantul MJ a reiterat: „Promovarea medierii, ca alternativa viabila la solutionarea conflictelor de drepturi si interese pe cale extrajudiciara, constituie o preocupare constanta a Ministerului Justitiei, fapt confirmat si de includerea consolidarii institutiei medierii printre obiectivele asumate prin Strategia pentru dezvoltarea justitiei ca serviciu public 2010-2014. Conchidem prin a reafirma compatibilitatea legislatiei romane in domeniul medierii cu cea comunitara, salutand eforturile depuse in acest sens”.

In prezent, Ministerul Justitiei continua sa promoveze medierea prin valorificarea unor oportunitati de finantare externa nerambursabila, accesand fonduri pentru derularea de proiecte in parteneriat, menite sa conduca la consolidarea cunostintelor practicienilor in aplicarea institutiei medierii, cat si la o mai buna informare a publicului cu privire la avantajele acesteia.

BIROUL MASS-MEDIA – Ministerul justitiei- Conferinta Justitie si mediere

Total vizualizari : 518

Comentarii

  1. Vali Ciupitu - Mediator spune:

    Puteti gasi un mediator, apeland mediatorul de serviciu din acest site, la contact; in Tabloul Mediatorilor pe site-ul Consiliului de Mediere sau pe site-ul Ministerului de Justitie:

    http://www.cmediere.ro/mediatori/letter-3/?page=2

    http://www.just.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go To Top