Mediere in cazul succesiunilor

 

23 206x88 Mediere in cazul succesiunilor

Mediere in cazul succesiunilor

Sedintele de mediere pot da rezultate foarte bune si in cazul neintelegerilor survenite in succesiuni. Mai jos aveti un exemplu real pentru cum doi veri au reusit sa rezolve conflictul aparut in urma primirii unei mosteniri de la bunica lor.

Ce a dus la mediere?

Doamna O. si domnul G., veri, au mostenit la moartea bunicii lor casa cu 6 camere din cartierul Militari, din orasul Bucuresti. Conflictul a aparut atunci cand la partajul succesoral, domnul G. a declarat ca isi doreste vanzarea acestei case si inchirierea ei pana la momentul tranzactiei, dar si impartirea egala a sumelor rezultate. Doamna O., in schimb, sustinea ca a trait alaturi de bunica in ultimii ani ai vietii, participand la cheltuielile de intretinere si renovare a casei. De aceea, ea solicita 70% din valoarea imobilului, dorind sa cumpere de la domnul G. restul de 30%, platind in transe, timp de 4 ani.

Ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi apelat la mediere?

Daca doamna O. si domnul G. ar fi recurs la rezolvarea acestui caz de partaj succesoral in Instanta Judecatoreasca, costurile, dar si timpul de solutionare ar fi fost foarte mari. Un astfel de proces dureaza cel putin 2 ani, timp in care trebuie platit un total de 6% din valoarea imobilului drept taxa judecatoreasca pentru fond, apel si recurs, dar si taxele aferente avocatilor si expertiza de evaluare a imobilului, care costa aproximativ 1500 lei. Riscul major, insa, ar fi fost ca una din parti sa nu primeasca ceea ce isi doreste, instanta respingandu-i pretentiile.

Ce s-a intamplat la mediere?

Atunci cand au apelat la mediere, domnul O. si doamna G. au reusit sa ajunga la o intelegere multumitoare pentru ambii in doar 2 saptamani. In urma discutiilor, domnul G. a recunoscut implicarea doamnei O. in ultimii ani de viata ai bunicii lor, iar aceasta si-a dat seama ca a beneficiat de renovarea casei, locuind acolo. Astfel, partile au ajuns la un acord comun, conform caruia doamna O. sa primeasca 60% din valoarea imobilului, in timp ce domnul G. sa obtina 40%.

De asemeni, domnul O. a acceptat ca doamna G. sa faca un credit la banca, de pe urma caruia sa-i plateasca cele 40 de procente din valoarea imobilului.

Iata cum sedintele de mediere, folosite ca alternativa la instanta, au rezolvat simplu si economic problemele si neintelegerile celor doi veri. Desi nu a fost o misiune usoara, multumita gradului de pregatire al mediatorului, cei doi nu numai ca au avut de castigat bani ci si-au mentinut, mai departe, si relatia de prietenie pe care o aveau.

Daca doriti sa aflati mai multe lucruri despre mediere, ca alternativa la instanta, puteti vizita biroul doamnei mediator Valeria Tivda, unde puteti afla toate informatiile necesare.

Total vizualizari : 671

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top