Cine este mediatorul

Hand shake website 206x88 Cine este mediatorul

Cine este mediatorul

In procesul de mediere, sunt prezente trei parti. Deoarece doua dintre ele le cunosti si sunt reprezentate de cei care se afla in conflict, iti vom prezenta aici cea de a treia parte. Sa vedem acum ce precizeaza Legea 192/16.05.2006:

,, Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate’’.

Ce am inteles? Ca avem un conflict intre doua parti, o solutie - medierea – , si o a treia persona specializata mediatorul, care conduce procesul de mediere.

Cine este mediator

Atunci cand alegi un mediator trebuie sa stii ca el (ea) este o persoana care nu trebuie sa fie implicata in conflictul tau. Avantajul participarii unei persoane din afara la solutionarea problemei tale, este ca va ofera amandurora noi perspective asupra problemelor voastre. Mediatorul va ajuta sa comunicati pentru a va gasi rezolvari la neintelegerile pe care le aveti.

Cine iti poate fi mediator

Daca iti doresti sa ajungi mediator, sau esti in cautarea unui mediator este bine sa stii ca atat tu cat ci cel pe care-l cauti, trebuie sa indepliniti anumite conditii. Iata care sunt acestea:

- vechime in munca de minim 3 ani
- absolvirea unui program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de Mediere. (verifica cu mare atentie daca masterul pe care l-ai absolvit este sau nu conform legii si daca este avizat de Consiliul de Mediere);
- studii superioare;
- apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;

- ai o buna reputatie si nu ai fost condamnat(a) definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
- capacitate deplina de exercitiu;
- absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii. Daca ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat, atunci nu mai este obligatoriu sa fi absolvit si cursurile pentru formarea mediatorilor. Este indeajuns una dintre ele.
- autorizarea ca mediator, in conditiile Legii 192/16.05.2006

Ce trebuie sa retii despre un mediator

Poti exercita, sau poate fi mediator in cazul problemelor tale, numai acele persoane care au dobandit calitatea de mediator in baza legii mentionate mai sus. Atentie! Oricare alta persoana care exercita profesia de mediator, fara a fi autorizata se sanctioneaza conform legii penale.

Ce vrea sa spuna aceasta prevedere? Legea vrea sa asigure toate persoanele care doresc sa aleaga medierea ca modalitatea de solutionare amiabila a disputelor, ca au siguranta ca numai o persoana calificata, profesionista si atestata legal poate oferi servicii de mediere. Scopul este de a creste increderea oamenilor in sistemul de mediere si in mediator.