Raspunderea discipliniara a unui mediator autorizat

Norme de raspundere discipliniara a mediatorilor autorizati 151x88 Raspunderea discipliniara a unui mediator autorizat

Raspunderea discipliniara a unui mediator autorizat

In acest articol va vom prezenta dispozitiile legale privind procesul de mediere si raspunderea disciplinara a unui mediator.

Raspunderea discipliniara a unui mediator autorizat

 

“1.DISPOZITII GENERALE

Art.1.1 Protectia onoarei si prestigiului profesiei, precum si respectarea normelor de reglementare a profesiei sunt incredintate organului constitutiv potrivit dispozitiilor legii, respectiv Consiliului de mediere.

Art.1.2 Fapta savarsita de mediator, prin care sunt incalcate dispozitiile legii, ale Regulamantului de Organizare si Functionare a Consiliului de Mediere, Codul de etica si Deontologie profesionala a mediatorilor autorizati si hotararile Consiliului de mediere constituie abatere disciplinara si sanctioneaza conform art. 39 din lege.

Art.1.3 Atrage raspunderea disciplinara neindeplinirea obligatiilor profesionale stabilite in sarcina mediatorilor prin lege, Regulamantul de Organizare si Functionare a Consilului de Mediere, Codul de etica si Deontologie profesionala a mediatorilor si hotararile Consiliului de Mediere, si care aduc atingere probitatii profesionale.

In exercitarea atributiilor sale, Consiliul de Mediere se poate sesiza din oficiu cu privire la neindeplinirea obligatiilor profesionale ale mediatorilor .

Art.1.4 Raspunderea disciplinara a mediatorului nu exclude raspunderea civila, penala sau administrativa.

Art.1.5 Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult un an de la data savarsirii abaterii.

Art.1.6 Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstanta agravanta care va fi luata in considerare la aplicarea sanctiunii.

Art.1.7 Consiliul de mediere este obligat sa tina evidenta sanctiunilor disciplinare aplicate fiecarui mediator.

Art.1.8 In cadrul Consiliului de Mediere functioneaza Comisia de Disciplina cu competentele stabilite de lege, care efectueaza cercetarea abaterii si sesizeaza Consiliul de Mediere , constituit ca instanta disciplinara in conditiile legii.

2.ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA COMISIEI DE DISCIPLINARA

Art.2.1 Consiliul de Mediere hotaraste, de cate ori este nevoie , construirea unei comisii de disciplina din care fac parte in mod obligatoriu un membru al Comisiei de Mediere anume desemnat si doi reprezentanti ai mediatorilor, ce urmeaza a fi desemnati prin tragere la sorti din Tabloul mediatorilor. Cei trei membri ai Comisiei de disciplina sunt numiti prin hotararea Consiliului de Mediere.

Art.2.2 Comisia de disciplina astfel desemnata este coordonata de presedintele sau, care este membru al Consiliului de Mediere. Consiliul de Mediere va desemna din personalul angajat cu contract , un secretar, care devine membru al Comisiei, tine evidentele si efectueaza lucrarile necesare desfasurarii activitatii comisiei . Secretarul lucreaza sub indrumarea presedintelui.

Art.2.3 Comisia de disciplina are in competenta cererea abaterii, in urma careia se intocmeste un dosar care va fi inaintat catre Consiliul de Mediere. Cu privire la raspunderea disciplinara a mediatorilor, Consiliului de mediere hotaraste cu majoritatea prevazuta de art. 19 din lege, in termen de 30 zile de la sesizarea sa.

3. REGULI DE PROCEDURA

Art.3.1 Orice persoana interesata poate sesiza Consiliul de Mediere in legatura cu savarsirea unei abateri prevazute la art.38 din lege de catre un mediator .

Art.3.2 (a) Plangerea se va face in scris si sub semnatura. Aceasta trebuie sa cuprinda numele, domiciliul sau resedinta partii, abaterea pretins savarsita de catre mediator.

(b) Lipsa datelor de identificare a petentului sau a semnaturii duce la respingerea reclamatie formulate.

Art.3.3(a) Cercetarea abaterii se va face cu celeritate. Cercetarea abaterii se efectueaza de catre Comisia de disciplina desemnata in conditiile art. 40 din lege in termen de cel mult 60 zile de la data inregistrarii sesizate.

(b) Invitarea celui care a facut sesizarea in vederea audierii este obligatorie.

(c) Mediatorul cercetat va fi instiintat in vederea luarii la cunostinta de sesizare si piesele dosarului intocmit, pentru a-si putea formula apararea.

(d) Invitarea celor doi se face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Art.3.4 Cercetarea disciplinara se efectueaza numai dupa indeplinirea demersurilor aratate in art. 3.3.

Art.3.5 Refuzul de a da curs convocarii nu impiedica desfasurarea cercetarii disciplinare. In caz de nereprezentare, se va incheia un proces verbal semnat de catre membrii Comisiei din care sa rezulte faptul ca, desi invitati, mediatorul si/sau petentul nu s-au prezentat la termenul stabilit.

Art.3.6 (a)In cursul cercetarilor, presedintele Comisiei de desciplina va asculta persoana care a formulat plangerea, precum si orice alte persoane ale carei declaratii pot elucida cazul, va efectua verificari de inscrisuri, va culege informatii, prin mijloacele prevazute de lege.

(b) Pe baza datelor culese, va intocmi un dosar al abaterii cercetate. Dosarul cuprinde si un referat scris in care va consemna faptele, probele administrate, pozitia celui cercetat si propunerea de sanctionare sau de neaplicare a unei sanctiuni disciplinare.

(c) Dosarul astfel intocmit se va inainta Consiliul de Mediere care, in termen de 30 zile de la primirea lui, va hotara cu privire la raspunderea disciplinara a mediatorului.

Art.3.7 La stabilirea sanctiunii, astfel cum sunt prevazute in art. 39 din lege, se va tine seama de gravitatea faptei, de cauzele si imprejurarile in care aceasta a fost savarsita , de gradul de vinovatie al mediatorului, daca acesta a avut si alte abateri in trecut, precum si de urmarile abaterii.

Art.3.8 Limitele amenzii prevazute de art.39 alin.1 lit.b) din lege se actualizeaza periodic (anual) de catre Consiliul de Mediere, in functie de rata inflatiei, astfel cum este stabilita de Institutul National de Statistica.

Art.3.9 Solutia se comunica prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau direct prin semnatura pe copie, mediatorul cercetat si persoana care a facut plangerea, in termen de cel mult 15 zile de la luarea hotararii cu privire la raspunderea disciplinara a mediatorului.

Art.3.10 (a) Hotararea Consiliului de Mediere prin care s-a aplicat una din sanctiunile prevazute de art.39 alin 1, poate fi atacata la instanta de contencios administativ competenta, de la domiciliul sau resedinta mediatorului, in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.

(b) Actiunea in contencios declansata potrivit alin. 1 suspenda executarea hotararii atacate.

(c) Dupa plata amenzii, masura suspendarii din calitate de mediator inceteaza.

4. SUSPENDARE, PERIMARE, REABILITARE

Art.4.1 Consiliul de Mediere, ca instanta disciplinara, va putea suspenda solutionarea sesizarii :

(a) cand ambele parti o cer;

(b) cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza a se da.

Art.4.2 Solutionarea sesizarii disciplinare se reia prin cererea de redeschidere facuta de una dintre parti.

Art.4.3 Reclamantul poate oricand sa renunte la solutionarea sesizarii, fie verbal in sedinta Comisiei de disciplina, fie prin cerere scrisa.

Art.4.4 Orice sesizare disciplinara se perima de drept daca a ramas in nelucrare, din vina partilor , timp de un an.

Art.4.5 Cursul perimarii este suspendat cat timp dainuie suspendarea pronuntata in baza art.7.2 din prezenta procedura.

Art.4.6 Perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii interesate.

Art.4.7 Meditatorul sanctionat se reabiliteaza de drept in termen de un an de la terminarea executarii sanctiunii aplicate.

Art.4.8 Raspunderea civila a meditatorului poate fi angajata, in conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii pentru incalcare obligatiilor profesionale.”

Dumneavoastra ce parere aveti despre legile privind raspunderea unui mediator autorizat?

Total vizualizari : 774

Comentarii

  1. Hello to every body, it’s my first go to see of this blog; this blog includes awesome and
    in fact good material in support of visitors.

  2. I was suggested this web site through my cousin. I am not sure whether or not
    this publish is written through him as nobody else
    recognise such unique about my trouble. You’re amazing!
    Thank you!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top