Mediere: Codul de conduita al unui mediator

Codul de conduita al mediatorilor 151x88 Mediere: Codul de conduita al unui mediator

Mediere: Codul de conduita al unui mediator

Inainte de a merge la mediere, rezervati-va cateva minute din timpul dv. liber si lecturati acest articol.

Este bine sa cunoasteti aspecte referitoare la competenta unui mediator, cat de impartial si independent trebuie sa fie acesta in raport cu cele doua parti, confidentialitatea procesului de mediere, dar si aspecte ce tin de plata sedintelor de mediere.

La nivel european s-a hotarat institutirea unui cod de conduita a mediatorului, care cuprinde o serie de principii pe care acesta trebuie sa le respecte si sa le urmeze oricare ar fi tipul de mediere.

Ca urmare, medierea este definita ca fiind orice proces in care doua sau mai multe parti sunt de acord cu numirea unei a treia parti de aici inainte „mediatorul” pentru a ajuta partile la rezolvarea unei dispute ajungand la o intelegere fara adjudecare si indiferent de modul in care este numit acest proces sau felul in care se face referire de obicei la acesta in fiecare stat membru.

1. COMPETENTA SI NUMIREA MEDIATORILOR

1.1. Competenta

Mediatorii vor fi competenti si vor cunoaste procesul de mediere.
Factorii relevanti vor include training adecvat si actualizare continua a educatiei lor si a practicarii abilitatilor si tehnicilor de mediere, avand legatura cu orice standard relevant sau scheme de acreditare.

1.2. Numirea

Mediatorul va stabili cu partile datele convenabile la care sa aiba loc medierea. Mediatorul trebuie sa se raporteze la experienta si competentele sale de a conduce medierea inainte de a accepta numirea si la cerere, sa dezvaluie partilor informatii referitoare la experienta si practica sa.

1.3. Publicitatea/Promovarea Serviciilor Mediatorului

Mediatorii pot promova activitatea lor intr-un mod realist demn si profesionist.

2. INDEPENDENTA SI IMPARTIALITATEA

2.1. Independenta si Neutralitate

Mediatorul nu trebuie sa actioneze, sa inceapa sa actioneze, sau sa continue sa actioneze inainte de a dezvalui orice circumstante care pot sau care pot fi interpretate ca fiind capabile sa afecteze independenta sau pot constitui conflict de interese.

Datoria de a dezvalui aceste informatii este o obligatie continua pe durata intregului proces de mediere.

Astfel de circumstante vor include:

- orice relatie personala sau de afaceri cu una dintre parti

- orice interes financiar sau de alta natura direct sau indirect in rezultatul medierii, sau

- mediatorul sau un membru al firmei sale sa actioneze in alta calitate decat cea de mediator pentru una dintre parti

In astfel de cazuri mediatorul poate doar sa accepte sau sa continue medierea cu conditia să fie sigur ca este capabil sa duca la bun sfarsit medierea avand deplina independenta si neutralitate pentru a garanta intreaga impartialitate si cu conditia ca partile sa fie de acord cu aceasta in mod explicit.

2.2. Impartialitatea

Tot timpul mediatorul trebuie sa actioneze vizibil cu impartialitate fata de parti si sa se angajeze sa trateze toate partile in mod egal in conformitate cu procesul de mediere.

3. ACORDUL, PROCESUL, INTELEGEREA SI TAXELE IN MEDIERE

3.1. Procedura

Mediatorul se va asigura ca partile participante la mediere inteleg caracteristicile procesului de mediere si rolul mediatorului si al partilor in acest proces.
Mediatorul se va asigura in particular ca inainte de inceputul medierii partile au inteles si au fost de acord in mod expres cu termenii si conditiile acordului de mediere incluzand in particular orice prevederi aplicabile legate de obligatiile de confidentialitate ale mediatorului si ale partilor. Acordul de mediere va fi redactat in scris la cererea partilor.

Mediatorul va conduce procedurile intr-o maniera adecvata tinand cont de circumstantele cazului incluzand posibile dezechilibre de putere si puterea legii, orice dorinte pe care partile le pot exprima si nevoia pentru o intelegere prompta a disputei. Partile vor avea libertatea de a se pune de acord cu mediatorul in privinta unei set de reguli sau cu maniera in care se va derula medierea.
Mediatorul poate audia partile separat in cazul in care considera ca este util.

3.2. Corectitudinea Procesului

Mediatorul se va asigura ca toate partile au oportunitati adecvate de a fi implicate in procesul medierii. Daca mediatorul considera ca este potrivit, va informa partile si va opri medierea daca:

- se ajunge la o intelegere pe care mediatorul o considera a fi ilegala si care nu se poate aplica avand in vedere circumstantele si competenta mediatorului in a face o astfel de evaluare, sau

- mediatorul considera ca din continuarea medierii nu va rezulta o intelegere (acord)

3.3. Finalul Procesului

Mediatorul va lua masurile adecvate pentru a se asigura ca indiferent de inţelegerea la care se ajunge partile cunosc si inteleg conditiile si termenii aceste inţelegeri.
Partile se pot retrage oricand din mediere fara sa ofere vreo justificare.
La cererea partilor, in limitele competentei sale, mediatorul poate informa partile de modul in care pot formaliza acordul si asupra posibilitatilor de valabilitate al acestuia.

3.4. Taxe

In cazurile in care nu s-au furnizat anterior, mediatorul trebuie sa ofere partilor informatiile complete asupra modului de remunerare pe care intentioneaza sa-l aplice. Nu va accepta medierea inainte ca toate partile vizate sa fi acceptat principiile remunerarii sale.

4. CONFIDENTIALITATE
Mediatorul va mentine confidentiale toate informatiile provenite din mediere sau avand legatura cu aceasta, incluzand faptul ca medierea va avea sau a avut loc, cu exceptia cazurilor in care o impune legea sau bazat pe politica publica. Orice informatie confidentiala aflata de mediatori de la una dintre parti nu va fi dezvaluita celeilalte parti decat cu acordul celei dintai sau daca legea o impune.

Daca vreti sa aflati si alte lucruri despre responsabilitatea si codul de conduita al unui mediator abonati-va le feed-ul nostru RSS.

Total vizualizari : 918

Comentarii

  1. [...] Perseverenta – rabdare, tact si implicare in multumirea partilor prin medierePe langa obligatiile mediatorului, din lege, aceste criterii pot cantari greu in luarea deciziilor justitiabililor. Important este ca [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top