Neutralitate si impartialitate in mediere

impartiality 206x88 Neutralitate si impartialitate in mediere

Neutralitatea si impartialitatea in mediere

Exista cateva principii bine conturate ale medierii, de care mediatorul trebuie sa tina cont fara exceptie. Printre acestea se numara confidentialitatea, impartialitatea si neutralitatea. In articolul de astazi va voi prezenta cateva dintre caracterele legale ale celor doua din urma. Mai multe informatii despre confidentialitate puteti citi aici.

Ce inseamna neutralitate si impartialitate in mediere?

Mediatorii trebuie sa fie independenti, neutri fata de dispute si parti si sa conduca procesul de mediere in mod impartial. Mediatorii trebuie sa fie independenti de orice persoana sau situatie care ar putea avea interese in cauzele in care are loc medierea. Aceasta independenta trebuie sa garanteze impartialitatea, neutralitatea si echidistanta fata de cauza, rezultatele ei si partile aflate in disputa.

Mediatorul trebuie sa respecte normele de etica profesionala si sa nu fie inclus in nicio situatie care i-ar putea limita sau diminua independenta.

Cine este reprezentat de mediator? 

Partile aflate in conflict nu-si pot angaja propriul mediator care sa-i poata reprezenta interesele. In cadrul intalnirilor, mediatorul nu poate reprezenta interesele unei singure parti. Aici exista insa o exceptie din domeniul familiei, in care mediatorul este obligat sa urmareasca interesul superior al minorului.

Pe timpul desfasurarii intalnirilor, mediatorul, nu va putea ajuta niciuna dintre parti, chiar daca el constata un raport diferit de forte al partilor implicate in mediere. Este bine sa retii ca medierea este de fapt o negociere asistata. Daca stii sa negociezi vei obtine ceea ce-ti doresti si nu ce crezi ca meriti. Si de aici rezulta faptul ca solutiile in mediere apartin partilor si nu mediatorului.

In cazul in care apelati la ajutorul unui mediator, tineti cont ca acesta trebuie sa respecte normele de impartialitate si neutralitate si nu ii cereti sa va reprezinte interesele. Daca doriti sa cititi mai multe despre restul principiilor medierii, puteti sa accesati aceasta categorie.

Total vizualizari : 1.171

Comentarii

 1. lupascu_raicu spune:

  Da interesant. Dar daca partea adversa nu cedeaza? Nu se ajunge tot in instanta? In + timpul pierdut pt. mediere. Daca ar fi o problema care necesita urgenta (in cel mai scurt timp)

 2. Valeria spune:

  Prin metode si tehnici de mediere, partea adversa va ceda.
  Pana la urma, stau si ma gandesc, daca partea adversa isi cunoaste propriul interes.
  Daca isi cunoste propriul interes si propriile nevoi, va ceda si va intra in negociere.
  Medierea este si o negociere asistata.
  Oricine isi doreste ceva il va obtine, daca este dispus sa se aseze la masa tratativelor. Iar acest lucru se poate face foarte repede, daca partile sunt constiente, sau mediatorul le explica profesionist, ca responsabilitatea este a partilor si doar ele isi gasesc propriile solutii in functie de intereele si nevoile lor imediate sau viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top