Confidentialitatea in mediere

Confidentialitate 206x88 Confidentialitatea in mediere

Confidentialitatea in mediere

Prin insasi natura misiunii sale, mediatorul este depozitarul secretelor partilor implicate in procedura medierii si destinatarul comunicarilor de natura confidentiala. Fara o garantie a confidentialitatii, increderea nu poate exista. Prin urmare, secretul profesional este recunoscut ca fiind deopotriva un drept si o indatorire fundamentala si promordiala a mediatorului.

Mediatorul trebuie sa respecte secretul oricarei informatii confidentiale de care ia cunostinta in cadrul activitatii sale profesionale, aceasta obligatie nefiind limitata in timp.

Care sunt atributiile mediatorului privind confidentialitatea in mediere? 

Art. 32 din Legea nr. 192/2006 precizeaza ca mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care ia cunostinta in cursul activitatii sale de mediere, precum si cu privire la documentele intocmite sau care i-au fost predate de catre parti pe parcursul medierii.

Aceasta obligatie subzista chiar si dupa incetarea functiei sale. In nicio imprejurare, un mediator nu poate divulga informatii referitoare la partile care au participat la mediere, cazul mediat, argumentele aduse de catre parti, modul cum a decurs medierea, stilurile de negociere adoptate de catre parti sau documentele detinute de fiecare dintre parti.

In ce cazuri poate fi incalcata confidentialitatea in mediere? 

Totusi, exista si exceptii de la aceasta prevedere legala si anume art. 37 din legea nr. 192/2006 aliniatul 1, 2 si 3. Altfel spus, cu exceptia cazurilor penale (unde e necesar acceptul partilor implicate in mediere) mediatorul nu poate fi audiat ca martor pentru faptele si imprejurarile cunoscute in timpul medierii.

Mai mult decat atat, nu doar mediatorul este tinut de respectarea confidentialitatii faptelor si imprejurarilor cunoscute in timpul medierii, dar si partile sunt tinute de aceasta obligatie. Partile pot fi obligate la cererea mediatorului sa semneze si sa respecte un acord de confidentialitate.

Art. 53 prevede ,,Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele prevazute la art. 52 si la art. 55 alin.1, precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul une proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul.

Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere in conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.”

Pe scurt, atat mediatorul cat si partile au obligatia de a pastra secret tot ceea ce s-a discutat pe parcursul sedintei de mediere, astfel incat acestea sa nu poata afecta in nici un fel persoanele implicate. Daca doriti sa aflati mai multe dintre principiile medierii, puteti vizita rubrica destinata acestor aspecte.

Total vizualizari : 676

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top