Voluntariatul in mediere

30662 206x88 Voluntariatul in mediere

Voluntariatul in mediere

Voluntariatul in mediere este principiul conform caruia partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat. Conform principiilor acestuia, partile se pot retrage oricand din procesul de mediere. Articolul acesta are ca rol prezentarea viziunii legale asupra voluntariatului in Romania, dar si a unei viziuni proprii despre avantajele si dezavantajele acestuia in mediere.

Art. 2 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 arata: ,,daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze pe aceasta cale orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege”.

Odata cu modficarea legii de mai sus prin legea 370/2009, a fost introdusa urmatoarea prevedere in continutul legii: ,,organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si avantajelor folosirii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele”.

Prin instituirea obligativitatii organelor judiciare si arbitrale de a prezenta partilor aceasta posibilitate si de a insista ca aceastea sa urmeze calea medierii s-a avut in vedere posibilitatea reala a acesteia de a solutiona conflictele si de a degreva astfel instantele de numarul mare de cauze.

Desi a fost instituita obligatia de informare in sarcina instantelor de judecata, medierea nu si-a pierdut caracterul de procedura voluntara. Astfel, nicio persoana nu poate obliga o alta persoana fizica si/sau juridica sa participe la mediere, sa parcurga intreaga procedura sau sa ajunga la un acord in urma medierii.

Care sunt avantajele si dezavantajele voluntariatului in mediere? 

Caracterul voluntar al medierii prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Din perspectiva medierii si a durabilitatii acordului, o asemenea prevedere este garantul faptului ca persoanele ajunse la mediere au dorinta si interesul in rezolvarea conflictului si vor lucra impreuna cu mediatorul pentru a ajunge la un acord.

Un dezavantaj al faptului ca procedura medierii nu este una obligatorie, ca procedura prealabila in anumite cauze, il reprezinta lipsa cunoasterii acestei proceduri si, in special, mentinerea inertiei sociale, care in Romania te indruma spre instanta de judecata.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre subiectul medierii, va recomandam sa va abonati la RSS si veti primi ultimele stiri din domeniu.

Total vizualizari : 402

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top