Mediere ca “Interventia celei de-a treia parti”

Interventia celei de a treia parti1 126x88 Mediere ca Interventia celei de a treia parti

Mediere

In acest articol vom dezolta subiectul rezolvarii conflictelor prin intermediul interventiei unei a treia parti si ce rezultate se pot obtine folosind aceasta cale.

Mediere ca interventie a celei de-a treia parti

Disputele si conflictele nu reprezinta o noutate, ci doar faptul ca s-au inmultit. In vechime disputele aveau mai multe forme de solutionare, printre care si sedintele de mediere. Partile fie se intelegeau amiabil, fie deciziile finale apartineau voievodului, regelui sau comunitatilor locale. Pana in 2006, in Romania, instanta judecatoareasca a reprezentat singura forma oficiala recunoscuta si garantata de stat, prin care noi toti ne rezolvam conflictele. Niciodata intelegerea amiabila nu a disparut, insa nu era oficializata. Din acel an, insa, s-a legalizat procesul de mediere ca solutionare amiabila intre doua parti.

Atunci cand doua parti nu gasesc o solutie este nevoie ca o a treia parte sa intervina, numita mediator. Aceasta formula se numeste ,,interventia celei de a treia parti”. Procesul de mediere este una dintre formele de solutionare a unei dispute, in care o a treia parte intervine. De asemenea si justitia reprezinta o a treia parte. Activitatea este numita proces, iar solutia adjudecare.

Tu esti cel care decizi in mediere!

Castigul major pe care il ofera procesul de mediere este acela ca TU esti cel care dai solutii si nu un mediator sau altcineva. TU esti cel care iei decizii. Nimeni altcineva nu poate decide in locul tau.

Justitia decide in instanta!

Ce trebuie retinut din interventia justitiei, este faptul ca partile aflate in conflict NU au puterea de a-si decide ele solutiile, ca in cazul unui proces de mediere, acest lucru fiind in competenta exclusiva a instantei de judecata. Partile implicate doar isi pledeaza cauza.

Tribunale supraincarcate de dosare

Dupa 1990, in Romania numarul cauzelor in instanta a crescut. S-au inmultit procesele, iar dosarele au sufocat tribunalele. Termenele de judecata s-au marit, timpul de asteptare a unei solutii a crescut. Chiar si un banal divort dura foarte mult. Cu tribunale supraincarcate de dosare, ce era de facut ?

Citeste continuarea in Formule de rezolvare alternativa a disputelor. De asemeni, afla cum procesul de mediere vine in ajutorul sustitiei, citind articolul “Mediere in salvarea instantelor.”

Total vizualizari : 444

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top