Formule de mediere a disputelor

Formule de rezolvare alternativa 126x88 Formule de mediere a disputelor

Formule de mediere a disputelor

Sedintele de mediere au aparut ca un proces natural in ajutorul instantelor. Activitatea instantelor judecatoresti fiind blocata, era nevoie de gasirea unei rezolvari rapide a situatiei. Astfel s-a hotarat ca disputele si conflictele sa fie solutionate in afara tribunalelor. Ca urmare au fost oficializate formulele alternative de solutionare, folosite de-a lungul vremurilor.

Ce formule de mediere se folosesc?

Adjudecarea este una dintre formulele metodei ,,Interventia celei de a treia parti’’, de solutionarea unei dispute. A doua formula oficializata la nivelul Uniunii Europene este Solutionarea amiabila. In Romania ea a fost legiferata prin Legea 192/2006 si este reprezentata de mediere.

2006 este un an de referinta prin aparitia Legii 192/2006. Este o lege foarte importanta care reglementeaza oficial  medierea ca forma de solutionare alternativa a disputelor si conflictelor. Procesul de mediere, alaturi de cele de conciliere, facilitare, negociere si arbitraj reprezinta formule de rezolvare alternativa a disputelor din categoria ,,RAD- Rezolvarea alternativa a disputelor”.

Oricare dintre acestea iti poate fi de folos. Aflat in fata unui conflict, acum ai posibilitatea sa alegi varianta pe care o consideri cea mai buna. Ai grija ca trebuie sa tii cont de caracterisiticile fiecareia, conditiile in care ele pot actiona, contextul situatiei tale si de multi alti factori pe care sa ii ai in vedere.

Vom intelege definitiile si caracteristicile RAD intr-un viitor articol si, de aceea, iti recomandam sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu noutatile si explicatiile din domeniul proceselor de mediere.

Total vizualizari : 418

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top