Ce calitate trebuie sa ai pentru a fi un bun mediator

Empatia 126x88 Ce calitate trebuie sa ai pentru a fi un bun mediator

Calitati ale unui mediator

Pentru a realiza o interactiune efectiva, un mediator va trebui sa-si foloseasca capacitatile de rezolvare a conflictelor. Modul cum se poate obtine acest rezultat tine atat de calitatile celui care se ocupa de procesul de mediere cat si de felul cum acesta abordeaza cativa factori elementari in procesul de mediere.

In mediere, un rezultat efectiv este obtinut daca partile implicate intr-adevar doresc sa ajunga la o rezolvare pe cale amiabila dar si daca mediatorul, cel care mediaza cazul, stie cum sa conduca procesul de mediere spre acest rezultat.

Care sunt calitatile unui bun mediator?

1.      abordarea victorie-victorie
2.      raspunsul creativ
3.      empatia
4.      asertivitatea

Ce face ca o comunicare sa functioneze bine? Empatia, legatura dintre doua persoane, gratie caruia fiecare poate intelege sentimentele si motivele celuilalt.

De ce este importanta empatia pentru un mediator?

Empatia este o calitate pe care nu o are oricine. Puterea de a te transpune in persoana celuilalt de langa tine, sa incerci sa simti la fel, chiar sa intelegi de ce uneori semenii nostri sunt rai sau egoisti, este una rar intalnita.

Tot ce se intampla are o explicatie, pentru ca in viata nimic nu este intamplator. Nimeni nu s-a nascut rau, viata este cea care ne schimba, ne indeparteaza de frumos, de valoare, de calitate, de spiritualitate, ne face sa devenim superficiali, rai si urati. Ne intrebam atunci de ce omul de langa noi e rau? Are el vreo vina? Nu. Este mult mai simplu sa-l indepartam de langa noi decat sa-l intelegem ce l-a facut rau, ce dezamagiri l-au indepartat de frumos.

Cum afecteaza empatia procesul de comunicare

Tuturor, ne place sa fim placuti, apreciati, ascultati atunci cand avem ceva de spus. Nevoia nu tine in a fi aprobati, cat ascultati, si acceptati. Sentimentele pe care ni le dorim a le avea ceilalti pentru noi, sunt cele pe care ar trebui sa le impartasim la randul nostru, celorlalti.

Sa comunicam cu cei din jur, indiferent de forma de comunicare, presupune a ne respecta reciproc, a ne implica cu adevarat in comunicare, a poseda abilitati de comunicare, competente. Poate ati observat ca exista persoane care sunt agreate si acceptate cu usurinta, simpatizate si ascultate. Parerile si opiniile lor ti se par foarte importante. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei si-au dezvoltat o anumita capacitate care in termeni stiintifici se numeste inteligenta emotionala.

In articolele noastre viitoare vom intelege ce inseamna inteligenta emotionala. Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi articole legate de meseria de mediatormediere si comunicare care apar pe acest site.

Total vizualizari : 528

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top