Rolul unui mediator

2 107x88 Rolul unui mediator

Rolul unui mediator

Cel mai important factor in mediere este implicarea corespunzatoare a celor trei parti. Primele doua parti sunt reprezentate de cei care au nevoie sa solutioneze conflictul, si anume persoanele direct implicate. A treia parte este reprezentata de catre mediator.

Care este implicarea unui mediator?

Atunci cand apelati la serviciile unui mediator, sunteti de acord ca acesta sa reprezinte partea neutra din cadrul discutiilor purtate in timpul sedintelor de mediere.

Rolul mediatorului este unul complex. In primul rand, interactiunea dintre el si cele doua parti implicate trebuie sa se bazeze pe confidentialitate, neutralitate, impartialitate, prin facilitarea comunicarii si mentinerea ei. Acest lucru se face prin identificarea si depasirea blocajelor de comunicare dintre parti.

Mediatorul urmareste sa identifice puntile de legatura si interesele celor doua parti, putand, astfel, sa gaseasca o cale de intelegere care sa satisfaca ambele persoane implicate. Acesta trebuie sa investigheze cazul, dar si pozitiile si interesele partilor.

 

Mediatorul construieste consensul care se va baza pe nevoile si interesele comune ale celor doua (sau mai multe) parti. Readuce partile la masa tratativelor si/sau negocierilor.

Ce NU face un mediator?

Un mediator este caracterizat de impartialitate si, de aceea, el nu judeca si nu da dreptate nici uneia dintre parti. El nu reprezinta interesele nici uneia dintre persoanele implicate. Mediatorul nu ofera solutii pentru una din parti ci doar faciliteaza comunicarea pentru gasirea acestora.

Persoana care are rol de mediator nu va fi un canal de comunicare intre parti si nu va contribui la amplificarea sau diminuarea resentimentelor acumulate de catre acestea de-a lungul timpului.

Succesul procesului de mediere este garantat doar daca cele trei parti se implica si isi indeplinesc rolurile pe care trebuie sa le aiba.

Total vizualizari : 6.241

Comentarii

 1. Buna ziua!
  Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti si mie de ce mediatorul nu ofera solutii niciunei parti implicate in conflict?
  Eu cred ca i se limiteaza puterea de mediere…
  Poate ca, rezolvand destule cazuri conflictuale, experienta acumulata ii confera dreptul de a oferi si anumite solutii, conform cazurile anterioare rezolvate deja.
  Va multumesc!

 2. Valerica Ciupitu spune:

  Pentru ca ar deveni partinitor si s-ar transforma in altceva decat mediator. Ar putea lua locul judecatorului, arbitrului,etc.
  Ar oferi solutii doar din punctul lui de vedere care ar fi subiectiv. El nu are de unde sa stie nevoile si intereselor partilor pentru ca nimeni nu stie mai bine decat fiecare dintre noi ce nevoi avem.

 3. Vali Ciupitu - Mediator spune:

  Mediatorii vorbesc online la :

  http://www.amiabiltv.ro/

  Puteti afla mai multe direct de la profesionisti.

  • Janine spune:

   Acum, dupa adoptarea Legii Mica Reforma, in forma pe care am vazut-o pe sit-ul pauramentllui, se pare ca nu s-a mentinut formula initiala ci, in forma actuala, partile vor urma procedura de informare, la recomandarea instantei, daca sunt de acord. Prin urmare, asa cum spuneti si dumneavoastra, cel putin pentru inceput, nu cred ca vom vedea prea multi magistrati recomandand medierea iar daca o vor face, nu cred ca au timpul si rabdarea necesara sa convinga pe cineva sa mearga sa se informeze cu privire la mediere. Ca atare, ne ramane sa aratam adevaratele calitati de mediatori, sa incetam cu atitudinile negativiste si sa trecem la o promovare reala a medierii si a noastra, a fiecaruia dintre noi, si prin munca proprie, nemaiasteptand sa faca altcineva ceva pentru noi. Suntem liberi profesionisti. Cum e vorba romaneasca, de acum, „cum ne vom asterne, asa vom dormi”. Daca singuri nu avem putere, curaj, este bine sa ne asociem in vederea demararii unor actiuni de informare a populatiei cu privire la mediere. Pare munca voluntara insa, de modul in care o vom face vor depinde si rezultatele noastre. Am incredere ca oamenii vor intelege repede ce este mai bine pentru ei. Ramane ca si noi sa ne dorim acest lucru. Imediat dupa 15 nov., ma gandesc sa demaram niste sesiuni de intalniri in care sa invatam cum sa ne promovam fiecare dintre noi si, eventual, sa punem bazele unor colaborari, in acest sens. Lucrurile vor functiona in mediere. Sunt ferm convinsa de acest lucru!Toate cele bune tuturor. P.S. Iertati-mi, va rog, tonul insa, dupa ce am vazut forma in care a fost adoptata legea, am fost usor dezamagita. Vom avea ceva mai mult de lucru. Atata tot.

   • Valeria spune:

    Poate ca nu o vor face toti magistratii, insa, in contextul noilor reglementari, am spete in care partile sunt trimise sa ajunga la o intelegere chiar de judecator prin incheierea de sedinta(in scris) pentru a putea duce dovada intelegerii lor, sau Certificatul de informare cum ca au fos la mediator…este un pas inainte. Chiar si prin faptul ca reclamantii sunt tinuti de inadmisibilitattea cererii la depunerea acesteia la instanta, pana fac dovada ca s-au informat despre mediere, este un lucru laudabil. Evident, ca noi, va trebui sa ne promovam, fiecare in parte si toti la un loc medierea. Ar fi pacat sa nu afle lumea ce avantaje imense au, daca ajung la intelegeri amiabile.

 4. [...] mediere se pot obtineVeti afla detalii despre :drepturile si obligatiile in mediererolul unui mediatorprocedura de medieremulte alte lucruri interesante care va pot ajuta chiar si in rezolvarea [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top