Raspunderea unui mediator

raspunderea mediatorului Raspunderea unui mediator

Raspunderea unui mediator

Unde incepe si unde se termina raspunderea unui mediator? Din experienta acumulata in sedintele de mediere, m-am lovit de tot felul de cazuri. Este bine sa consiliezi? Este bine sa indrumi partile? Care este granita pana la care un mediator poate merge fara sa-si incalce atributiile?

Multi justitiabili au aflat despre mediere si rolul de mediator. Alti oameni vin la mediator ca sa se informeze despre aceasta alternativa la procesul in instanta. Unii solicita ajutorul pentru ca sincer doresc sa-si rezolve problemele singuri si cat mai repede cu putinta.  Mai sunt insa cativa care ajung la mediator pentru ca sunt trimisi sa obtina o hartie pe care sa troneze stampila acestuia.

Fiecare om isi doreste ceva de la mediere

Un mediator ar trebui sa fie mai mult de o a treia parte. Intelegand problemele fiecarui om, el trebuie sa aleaga calea cea mai confortabila si mai putin grea pentru fiecare parte aflata la mediere. Este indeajuns ca partile sunt tensionate, astfel incat un mediator nu trebuie sa mai puna paie pe foc. In sedinta de informare, practic, un mediator se transforma in consilier pana intr-un anumit punct. El insa nu trebuie sa devina partinitor si nici sa incerce sa le rezolve problemele partilor, din prea mult zel.

Daca am semnat cateva hartii se considera mediere?

Semnarea unor documente (proces-verbal de mediere, contract, acord) in regim de urgenta fara a trece prin cel putin 1-2 etape de mediere, chiar daca partile sunt intelese deja, nu reprezinta un proces de mediere CORECT.

Pentru cine sunt corecte sedintele de mediere?

In primal rand, sedintele de mediere sunt corecte pentru parti, in al doilea rand sunt corecte pentru mediator, iar in al treilea rand sunt corecte pentru judecatorul care va lua act de vointa partilor, liber exprimata.

Fara ca un mediator sa stie anumite aspecte pe care le afla in procesul de mediere, unde partile isi hotarasc singure soarta, nu se poate numi mediere din toate punctele de vedere. Mediatorul este cel care trebuie sa vegheze ca acest lucru sa fie corect. O sedinta de mediere nu trebuie sa reprezinte doar o simpla formalitate de semnare a unor documente cu care se infiinteaza inaintea judecatorului, sustinand ca s-au inteles la mediator.

Lumea este plina de neprevazut. Important este cum reusim ca toti oamenii sa  inteleaga ce este de fapt medierea. Si mai important este sa intelegem ca rolul mediatorului nu se rezuma la o negociere intre el si parti pentru aplicarea unei stampile pe documentele redactate in graba.

Sper ca iti doresti o mediere corecta. Daca vrei sa afli mai multe despre mediere aboneaza-te la newsletter-ul site-ului nostru pentru a primi ultimele noutati.

Total vizualizari : 576

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go To Top